Pravý vaječný likér připravený doma je sladký a jemný

 Dům 
12. prosince 2017 14:33 / Jan Novák
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vaječný likér je oblíbeným pitím nejen o svátcích Shutterstock
Vánoce si nelze představit bez vaječného likéru. Správně připravený "vaječňák" vaše blízké zahřeje a pohladí po duši. Určitě se po něm neopijete a zároveň si užijete sváteční atmosféru. Pravý vaječný likér připravený doma je sladký a jemný.

Vaječný likér se pil již ve středověké Anglii, kde byl oblíbený hlavně mezi bohatými aristokraty. Chudší lidé ho pili méně nebo vůbec. Důvod je prostý - nemohli si ho dovolit. Brandy a vejce, které se pro výrobu vaječného likéru používaly, byly v té době velmi drahé. Dnes je ale situace jiná a vaječný likér nebo chcete-li koňak si může vyrobit každý.

Receptů je skoro jako chutí - spousta

Návodů na přípravu vaječného likéru je opravdu hodně. Podívejme se na recept, který je v České republice jedním z nejčastěji používaných.

Potřebovat budeme:

  • balení slazeného kondenzovaného mléka
  • balení neslazeného kondenzovaného mléka
  • jeden pytlíček vanilkového cukru
  • šest žloutků
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 0,5 litru rumu
  • hrnek obyčejného mléka či smetany

Příprava je jednoduchá a nezabere mnoho času

Žloutky společně s vanilkovým a moučkovým cukrem vyšleháme. Připravíme si vodní lázeň, do které kromě vyšlehaných žloutků přidáme také slazené a neslazené kondenzované mléko, případně i smetanu nebo obyčejné mléko. Krém dále šleháme a zahříváme, aby syrové žloutky prošly tepelnou úpravou. Ovšem pozor, krém se nesmí vařit.

Když máme prohřáto, necháme zchladnout a poté přidáme rum. Opět krém šleháme. Nakonec vaječný likér nalijeme do láhve, zavřeme a uložíme do chladu uležet. "Vaječňák" nepatří k trvanlivým potravinám. Po otevření se doporučuje rychle vypít, což ale většinou nebývá problém.

Komu se nechce vaječný likér připravovat a čekat, až se uleží, může si ho koupit v obchodě už hotový. Je to samozřejmě snazší. Nevýhody ale převažují. Likér si nepřipravíte přesně podle svojí chuti. Navíc domácí vaječňák chutná lépe než kupovaný.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve