Pravý vaječný likér připravený doma je sladký a jemný

Vaječný likér je oblíbeným pitím nejen o svátcích
📷
Další 2 fotografie v galerii
 Dům 
12. prosince 2017 14:33 / Shutterstock
  6   0
Vánoce si nelze představit bez vaječného likéru. Správně připravený "vaječňák" vaše blízké zahřeje a pohladí po duši. Určitě se po něm neopijete a zároveň si užijete sváteční atmosféru. Pravý vaječný likér připravený doma je sladký a jemný.

Vaječný likér se pil již ve středověké Anglii, kde byl oblíbený hlavně mezi bohatými aristokraty. Chudší lidé ho pili méně nebo vůbec. Důvod je prostý - nemohli si ho dovolit. Brandy a vejce, které se pro výrobu vaječného likéru používaly, byly v té době velmi drahé. Dnes je ale situace jiná a vaječný likér nebo chcete-li koňak si může vyrobit každý.

Receptů je skoro jako chutí - spousta

Návodů na přípravu vaječného likéru je opravdu hodně. Podívejme se na recept, který je v České republice jedním z nejčastěji používaných.

Potřebovat budeme:

  • balení slazeného kondenzovaného mléka
  • balení neslazeného kondenzovaného mléka
  • jeden pytlíček vanilkového cukru
  • šest žloutků
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 0,5 litru rumu
  • hrnek obyčejného mléka či smetany

Příprava je jednoduchá a nezabere mnoho času

Žloutky společně s vanilkovým a moučkovým cukrem vyšleháme. Připravíme si vodní lázeň, do které kromě vyšlehaných žloutků přidáme také slazené a neslazené kondenzované mléko, případně i smetanu nebo obyčejné mléko. Krém dále šleháme a zahříváme, aby syrové žloutky prošly tepelnou úpravou. Ovšem pozor, krém se nesmí vařit.

Když máme prohřáto, necháme zchladnout a poté přidáme rum. Opět krém šleháme. Nakonec vaječný likér nalijeme do láhve, zavřeme a uložíme do chladu uležet. "Vaječňák" nepatří k trvanlivým potravinám. Po otevření se doporučuje rychle vypít, což ale většinou nebývá problém.

Komu se nechce vaječný likér připravovat a čekat, až se uleží, může si ho koupit v obchodě už hotový. Je to samozřejmě snazší. Nevýhody ale převažují. Likér si nepřipravíte přesně podle svojí chuti. Navíc domácí vaječňák chutná lépe než kupovaný.

Jan Novák | inStory.cz
Kam dál?
Předsíň by měla být reprezentativní i užitečná
Zkontrolujte si komín, hodí se to i na konci topné sezony
Dožaduje se dítě jídla u stolu? Pořiďte mu jídelní židličku
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Nejvíce druhů opic na světě, nejkrásnější pláž, nejvyšší tobogán. Objevte zemi plnou unikátů

Věda & Vesmír

Největší díra v zemi, jakou kdy člověk vyhloubil. Hloubka je to opravdu impozantní

Bydlení

Jídlo venku lze před dotěrným hmyzem ochránit pomocí hezké i praktické vychytávky