Čeho se vyvarovat při velkém úklidu? Platí pár důležitých pravidel

 Dům 
13. prosince 2017 14:02 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nikdy od sebe neočekávejte nemožné Shutterstock
Většinou čteme nebo dostáváme spoustu rad, jak při té či oné činnosti postupovat, co udělat nejdřív a jak pokračovat. Často si ale neuvědomujeme chyby, které například při úklidu děláme.

Někdy je dobré vzít to z druhé strany a nejprve si zjistit, co naopak nedělat. Zde je několik právě takovýchto tipů.

Čím začít?

Pokud se pouštíte do velkého úklidu, nikdy nezačínejte nákupem „úložného prostoru,“ jakým jsou nejrůznější krabice, košíky apod. Vždy nejprve plně využijte prostor, který už máte. Vyrovnejte věci na veškeré poličky, naplňte skříňky, využijte prostor pod postelí. Teprve potom budete schopni odhadnout, jaký typ nádob a kolik jich opravdu budete potřebovat, abyste do nich uložili přebytečné věci.

Úklid si rozplánujte

Nikdy od sebe neočekávejte nemožné. Nesnažte se vyhradit si celý den na to, abyste opravdu důkladně uklidili celý byt. Jen málokdo má tolik energie. Mnohem pravděpodobnější je, že během úklidu budete akorát čím dál tím víc frustrovanější, unavenější a vaše práce bude méně efektivní. Lepší je naplánovat si úklid menšího prostoru, který zabere jen hodinu nebo dvě. Tímto způsobem se budete cítit motivovaní udělat více práce, a ne zničení procesem, který nemůžete zvládnout.

Dotahujte věci do konce

Když už se jednou rozhodnete pustit se do úklidu, dokončete jej beze zbytku. Nikdy nic neodkládejte na později. Během velkého úklidu se musíte rozhodnout, které věci si nechat, které vyhodit, recyklovat, darovat nebo uložit například do sklepa nebo na půdu. Když už se jednou rozhodnete, kam věci patří, odneste je tam. Dokončete úklid. Rovnou věci odneste na místo určení, nebo si je naložte alespoň do auta. Úklid vám už tak zabral spoustu času, proto už to dál neprotahujte a zbavte se věcí, které nepotřebujete.

Nepočítejte s tím, že jakmile jednou všechno vyrovnáte, zorganizujete a uklidíte, máte hotovo. Není důvod cítit pocit selhání, pokud budete muset proces za pár měsíců zopakovat. Je dobré mít na paměti, že vaše práce nebyla zbytečná. Důležité je, že nový systém ukládání věcí je efektivnější než ten starý, a to znamená, že až se budete do úklidu pouštět příště, půjde vám to zase o něco lépe.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve