Kočka dokáže být pro člověka neuveřitelně prospěšná. Navíc svědčí o jeho inteligenci

 Mazlíčci 
13. prosince 2017 12:24 / Marie Popelková
  8
📷
5 fotografií v galerii
Kočky pomáhají vyrovnávat se s obtížnými situaci, stresem i depresí Shutterstock
Nejoblíbenějším zvířetem člověka je pes. Stále se ale najde dost lidí, kteří si raději pořizují kočku. Je méně náročná na starost, ale také má další výhody!

Kočky pomáhají vyrovnávat se s obtížnými situaci, stresem i depresí. Pokud například ztratíte někoho blízkého, mohou být právě kočky náplastí na velkou bolest. Člověku pomáhají rychleji překlenout ztrátu, zmírňují i pláč. I když je to jenom zvíře, slouží jako psychická podpora v těžkých časech. Každý se jí může i vyzpovídat, je pozorným posluchačem, přitom neodsuzuje.

Kočka proti stresu

Kočky snižují úroveň stresu a míru úzkosti. Hlazení jejich srsti má uklidňující účinky. Obsáhlá studie dokázala, že po dobu deseti let měli majitelé koček až o třetinu menší pravděpodobnost srdečního záchvatu nebo mozkové mrtvice, než tomu bylo u ostatních lidí.

Majitelé koček jsou v průměru chytřejší než majitelé psů

Pokud máte kočku, svědčí to také o vaší inteligenci. Jedna ze studií zjisitla, že majitelé koček jsou v průměru chytřejší než majitelé psů. Netýká se to jen vyššího IQ, ale také vzdělání. Není to však tím, že by kočka majitele dělala chytřejším, ale že inteligentnější lidé mají ve zvyku pracovat déle, takže jim svědčí, že kočka vyžaduje méně pozornosti než pes.

Pomůže vám s výběrem partnera

Čtyřnohý mazlíček vám také může pomoct najít si protějšek. Ženy uvedly, že pokud mají muži kočku, jsou milejší než jiní. Majitele koček hodnotí jako citlivější, ohleduplnější a pozornější.

Kočky dokážou být i dobrými společníky stejně jako psi. Mít doma kočku podle další studie připomíná, jako kdybyste doma měli romantického partnera. Kočka totiž dost často vyhledává kontakt a chce se mazlit. Také si pamatují projevenou přízeň a později takovou laskavost opětují. Pozor však na to, že se kočky naučily člověka ovládat. Vydávají například zvuky, které se podobají dětskému pláči, a proto jsou lidé naprogramovaní to neignorovat. Jak vybrat toaletu pro kočky, jsme psali zde.

Témata: kočka, zvíře, stres, deprese
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod