Co jíme o Vánocích dnes a co jedli naši předci?

 Ostatní 
24. prosince 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Slavnostní menu se v každé rodině může trochu lišit Shutterstock
Po roce jsou tu opět Vánoce a s nimi i čas hodování. Ač tyto svátky klidu a míru slavíme již mnoho let, spousta věcí se za tu dobu změnila. Jednou z nich je i to, co se po celý den objevuje u slavnostní tabule.

Vánoce jsou svátky hojnosti, a proto se na Štědrý den objevuje na stole nepřeberné množství sladkých i slaných pochutin. Vše je završeno společnou rodinnou večeří, která se ale velmi liší od té, která se připravovala v dřívějších dobách.

Co jedli naši předci?

Dnes si některé rodiny dopřávají chutného jídla celý den, ale dříve byl Štědrý den dnem postním. Přes den se nejedlo vůbec, nebo si lidé dle zvyků jednotlivých krajů připravovali jen lehká jídla, jako například houbového kubu, ovocný kompot nebo řídkou polévku. Vánočka a štola však byly povoleny nepřetržitě.

Štědrovečerní večeře byla proto vyvrcholením celého dne a každý se při ní najedl dosyta. Dřívější menu bylo však oproti tomu dnešnímu, jak ho známe my, mnohem zdravější. Místo od místa se sice skladba večeře lišila, ale nikde se nejedlo maso. Nejčastěji se připravovaly pokrmy z luštěnin, brambor a obilovin. Menu se skládalo z devíti chodů a ochutnat se dle tradice měly všechny plodiny, které se uplynulý rok urodily.

Štědrovečerní menu dnes

V dnešní době máme vánoční menu spojené především s vánočkou, cukrovím a smaženým kaprem. V některých rodinách se celý den nesmí konzumovat nic jiného, než právě typické vánoční pečivo, v jiných se k obědu servíruje houbový kuba. Kdo tradice dodržuje, víceméně se postí tak, jak to bylo dříve zvykem. Ale není výjimkou, že se dnes i na Štědrý den jedí pokrmy, které nemají s Vánocemi nic společného.

Co tedy dnes jíme?

Smažený kapr

Nejchutnější kapr se každoročně shání u venkovních prodejců, kteří se s blížícími se Vánocemi začnou objevovat úplně všude. Kapr z kádí plaval celý rok v rybníce a má proto chutné maso. To ale neplatí u kaprů nad dva kilogramy, kteří mohou mít typickou bahnitou chuť. Z těla kapra se pak připravuje typický smažený pokrm.

Rybí polévka

Hlava, ocas a vnitřnosti, které po kaprovi zbudou, se pak využijí při přípravě polévky, která je rovněž tradičním štědrovečerním jídlem. Připravuje se společně se zeleninou a zašlehaným vejcem.

Smažený řízek

Ti, kteří neupřednostňují bahnitou chuť kapra, která je ale způsobena špatným výběrem ryby, si místo něj připravují smažený řízek v trojobale.

Bramborový salát

Ke kaprovi se na talíř podává bramborový salát, na který neexistuje univerzální recept. Základní surovinou jsou sice brambory, ale vše ostatní do něj každá rodina přidává jinak.

Někdo dává vařenou čerstvou zeleninu, někdo kupuje sterilovanou. Někde se do salátu nakrájí buřt, jinde šunka a v jiných domácnostech točený salám. Jedni přidávají do salátu vejce, jiní cibuli nebo hrášek. Nakonec se salát zjemní majonézou, která se dá ale zředit jogurtem nebo šlehačkou. Zkrátka co rodina, to unikátní bramborový salát.

Vinná klobása

Tato tradiční česká uzenina se připravuje na pánvi zatočená do spirály. Aby se při smažení nerozmotala, propichuje se špejlí. Na talíři pak působí stočené kolo jako slunce, a proto je často právě vinná klobása podávána o Vánocích jako oslava slunovratu.

Houbový kuba

Jedná se o tradiční české jídlo, které jedli už naši předci. Skládá se hlavně z vařených krup a hub, ale jeho dominantní chutí je i česnek. Nejčastěji ho na stole vídáme jako polední jídlo. Dříve to bylo kvůli zvyku, který nakazoval nejíst až do Štědrého večera maso.

Vánoční štola a vánočka

Sladká vánočka z kynutého těsta je rovněž vnímána jako slavnostní jídlo. Peče se v předvečer Štědrého dne a poté se konzumuje často s máslem, medem, povidly nebo marmeládou. V některých domácnostech se peče také vánoční štola, která je plná sušeného ovoce a ořechů. Svůj původ má ale v Německu.

Cukroví

Zhruba měsíc před Vánocemi se u nás začíná péct vánoční cukroví, což je jednou z nejčastějších a nejdodržovanějších tradic. Dle tradice se peče 12 druhů, aby byl za každý měsíc v roce jeden. Kdy se peče které vánoční cukroví se dozvíte zde. Cukroví je povoleno, stejně jako vánočka, konzumovat celý den.

Vaječný koňak

Sice není pokrmem, ale na vánoční tabuli jistě patří. Často si ho z kondenzovaného mléka, rumu, cukru a vajec vyrábíme sami a na výslednou chuť jsme náležitě pyšní. Nabízí se pak všem návštěvám, které o svátcích do domu přijdou. Přidává se také do  některých druhů cukroví.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47