Nevyhazujte lahve od vína a vyrobte si z nich designové stínidlo

 Dílna 
18. prosince 2017 07:25 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Lahve od vína nemusejí končit jen v tříděném odpadu Shutterstock
Udělejte změnu ve vzhledu vaší domácnosti, která bude opravdu velmi stylová. Stačí k tomu nakoupit pár nezbytných drobností, vypít láhev dobrého vína a stát se na chvíli kutilem.

Občas zatouží váš interiér po netradiční změně. Zajímavé osvětlení dokáže v tomto směru dělat divy. Procházíte obchody s tisíci svítidel a pořád si nemůžete vybrat? Jsou moc obyčejné, moc drahé nebo moc třpytivé? Tak se dál netrapte a zůstaňte klidně doma. Svítidlo, které vás bude bavit, si totiž můžete vyrobit sami.

Vypijte si láhev vína

Nejlépe vám to půjde ve dvou. Budete totiž potřebovat prázdnou láhev od vína (nejlépe z tenčího skla), řezáček na sklo, brusnou houbičku, žárovku, objímku, přívodní kabely. Udělejte si příjemný večer a láhev kvalitního vína vypijte s partnerem či partnerkou den předem. S výrobou osvětlení začněte s čistou hlavou až druhý den.

Ve dvou to jde lépe

Nejprve bude třeba odřezat dno láhve, aby se do ní dostala žárovka. Láhev položíme na ležato, nejlépe na utěrku. Řezáčkem na sklo vyryjeme do lahve rysku po celém jejím obvodu. Tato část práce se nejlépe dělá ve dvou, kdy jeden s lahví otáčí a druhý řeže rysku. Je nutné, aby byla ryska souvislá, a řez jsme nijak nepřerušili.

Jakmile máme tuto část hotovou, připravíme si ve varné konvici horkou vodu. Tou pak rysku poléváme. Jak na rysku vylejme celou konvici, ihned vložíme láhev pod tekoucí studenou vodu. Pod studenou vodou dno láhve pukne a odpadne. Brusnou houbičkou zapilujeme okraje, abychom se o láhev nepořezali. O využití lahví pro výrobu osvětlení jsme psali také zde.

Odborné práce přenechte jiným

Stínidlo máme připravené, stačí protáhnout přívodní kabel. Můžete zvolit třeba textilní, který se po letech do našich domácností jako retro vzpomínka znovu navrátil. Zkompletujte kabel s objímkou a našroubujte žárovku. Druhý konec můžete připojit na zástrčku do zásuvky nebo na předem připravený kabel přes svorky vedoucí ze stropu.

Zde je nutné mít i nějakou krytku svorkovnice a kabelu. Tuto složitější část práce týkající se elektřiny nechte na zkušeném odborníkovi, který vám vše bezpečně zapojí. Nejdůležitější viditelnou část, tedy výrobu stínidla včetně vyprázdnění láhve, určitě zvládnete na jedničku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008