Nejlepší vánoční dárek pro kočku? Vyrobte jí útulné místo ke hře i odpočinku

 Mazlíčci 
15. prosince 2017 15:15 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Vyrobte pro svou kočičku originální dárek Shutterstock
Máte doma kočku a chcete ji obdarovat? Pokud se vám nechce utrácet mnoho peněz za prodávané výrobky, máme pro vás jednoduchou inspiraci, jak postupovat.

Strom je pro kočky tím ideálním místem ke hře i odpočinku. Pro denní broušení drápků každé kočičky se pak stane strom ke škrábání nepostradatelnou součástí jejího kočičího života.

Potřebný materiál

Základem stromu, který si doma vyrobíte, bude kmen. Ten vytvoříte z tvrdého papírového jádra, které se skrývá v koberci nebo v linu. Když přijdete do prodejny s tímto materiálem, dost možná vám bez problémů roli přenechají. Vedle této role budete potřebovat motouz z přírodního materiálu, kterým „kmen“ ovinete, aby si na něm kočka mohla lépe brousit drápy a aby strom dobře vypadal v interiéru.

Další materiál už záleží na tom, jak budete chtít, aby váš strom – škrabadlo, vypadal. Dají se použít různá prkénka, koše, pravé suché větve a další materiál, který můžete využít ze starších zásob. Dají se zužitkovat starší deky, nebo části oblečení.

Koncepce

Vzhled vašeho „stromu“ můžete odkoukat z obrázků na internetu. Vytváříte jakousi prolézačku pro kočku. Je důležité, aby se měla kočka jak dostat nejen nahoru, ale také dolů. Můžete jí do cesty dát různá odpočívadla, pelíšky, schůdky. Na strom můžete zavěsit hračky. Jediná, ale podstatná podmínka je, aby všechno pevně drželo pohromadě, aby z prolézačky, kterou takto vyrobíte, nic nepadalo. Bylo by nepříjemné, aby se zranila kočka nebo dítě, které půjde kolem.

Odpočívadla vyrábějte měkká

Snažte se celý povrch vašeho výtvoru pokrýt nějakou měkkou látkou, která bude pro zvíře příjemná a bude ho vybízet k odpočinku právě na tomto místě. Jste-li šikovní, můžete ušít potahy tak, aby se daly sundat a přeprat. Usnadníte si tak údržbu vašeho výtvoru. Pokud necháváte nějaké dřevěné příčky v přírodním materiálu, dbejte na to, aby neměly ostré hrany.

Stabilita

Naprosto zásadní je ale stabilita celého stromu. Udělejte základnu, která bude náležitě široká a těžká. Uvědomte si, kolik váží vaše zvíře a co se stane, pokud se z horní části odrazí a skočí. Strom by měl všechny tyto události ustát. Jistější je, pokud nemáte příliš vysoké stropy, fixovat kmen jak k podlaze, tak ke stropu. Jiným řešením je propojení vámi vytvořeného škrabacího stromu s nábytkem, který tak vytvoří dostatečnou oporu.

Další inspirace

Doporučujeme zvolit jako základnu dřevěnou desku, do které zdola přišroubujete dřevěný válec nebo hranol, ke kterému napevno vruty upevníte základní kmen. Jestliže přiděláváte na kmen odpočívadlo, upevněte ho pomocí obruče kolem kmenu. Jestliže chcete do vaší kompozice zařadit opravdovou suchou větev, vyvrtejte pro ni v kmenu otvor, vsuňte ji dovnitř a z druhé strany přišroubujte vrutem. Používejte větve silnější, aby se zbytečně nelámaly. V případě potřeby je můžete vyměnit. Součástí stromu může být nejen pelíšek, ale i domeček. Může být z pevného kartonu, který přiděláte na dřevěnou desku pomocí vrutů nebo lepidla. Přišroubovaný se dá snadněji vyměnit.

Nezapomeňte ale na to, že Vánoce tu nejsou jenom pro kočku a vyrobte také něco pěkného pro ostatní členy domácnosti. Různé inspirace najdete v našem dalším článku.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve