Čím a jak přikrmovat lesní zvěř? Toto jsou hlavní zásady

 Zahrada 
27. prosince 2017 10:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lesní zvěř vám bude za krmivo vděčná PIxabay
Zima je tady a s ní přichází i doba, kdy se někteří z nás snaží přilepšit lesní zvěři. Někdy se však naše snaha míjí účinkem, a to ve chvíli kdy zvířatům nabízíme nevhodné potraviny, nebo je umisťujeme na špatné místo.

Vůbec nejhorší je, když pravidelně krmíte volně žijící zvěř zbytky z domácnosti. Slaným pečivem, zbytky buchet či jiných sladkostí, nebo plesnivým ovocem zvířatům radost neuděláte.

Kam krmivo umísťovat

Nejlepší je zajít na procházku do lesa a podívat se, kde je již krmelec vybudován. Již postavená myslivecká zařízení jsou nejen na vhodném místě, kde zvířatům nehrozí žádné nebezpečí, ale navíc jsou na ně již zvířata zvyklá a vědí, že se tam krmivo pravidelně objevuje.

Můžete si také zbudovat vlastní krmelec, ale mějte na paměti, že kde se bude krmelec nacházet, zvýší se časem koncentrace zvěře. Proto jej neumísťujte v blízkosti mladých porostů ani čerstvě zasázených pasek, protože by zvířata mohla okolní porosty poškodit. Nejlepším místem pro stavbu krmelce je kraj listnatého remízku v polích nebo starý vysoký les. Jak přikrmovat ptactvo jsme psali v tomto článku.

Seno, sláma, větve

Nejpřirozenějším krmivem pro zvěř je samozřejmě seno, sláma, větve keřů (jako například sušené maliní). Obsahuje důležité živiny a zvěř si s nimi poradí víceméně v jakémkoliv stavu – ať už jsou sušené či promoklé. Jen dávejte pozor, aby nebylo krmivo plesnivé.

Vhodným doplňkovým krmivem pro zvířata jsou například kaštany, žaludy, bukvice, oves (ostatní obilniny zvěř nadýmají!), kukuřice nebo například hrách. Přikládejte takové množství, aby je zvířata stihla zkonzumovat zhruba do týdne. Položte buď volně na zem nebo do koryt u krmelců.

Ovoce a zelenina

Toto jsou potraviny, které jsou pro většinu lidí nejdostupnější. Nejlepší jsou jablka a hrušky, ale zvířata si pochutnají i na švestkách či meruňkách. Pokud jim chcete dopřát zeleninu, nejraději mají mrkev, brambor a řepu, ale smlsnou si téměř na jakémkoliv druhu. Ano, dokonce i na cibuli. Pokud je ovoce či zelenina lehce nahnilá, zvířatům to neublíží. Jen hlídejte, aby nebyla plesnivá.

Rohlíky a chléb

Také chleba či rohlíky má doma každý a někteří lidé je v zimě často zvířatům suší. Zvěř si na pečivu pochutná, ale je velmi důležité dbát na určitá pravidla. Tak za prvé musí být pečivo opravdu naprosto vysušené. Nesmí se jednat o jakkoliv plněné pečivo (marmeládou, čokoládou, sýrem) nebo o pečivo plesnivé – a to ani trošku.

Pečivo přikládáme až když jsou tuhé mrazy, protože v případě oblevy by do sebe pečivo natáhlo okolní vlhkost, což by zvěři způsobilo trávicí obtíže. Zdá se to jako malichernost, ale zvěř se silnými průjmy rychle zeslábne a často dochází k úhynu.

Sůl nad zlato

Je sice pravda, že slané pečivo zvířatům nepředkládáme, ale sůl samu o sobě zvířata dokonce potřebují. Obsahuje pro ně významné prvky, kterými jsou chlór a sodík. Zvěři nabízejte kamennou sůl, kterou seženete v chovatelských potřebách. Ale ještě lepší variantou je solná pasta, která se dá namazat například na kmen stromu a vydrží tam celkem dlouho.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47