Metoda Half Wrap zbaví vašeho psa strachu z novoročních oslav

 Mazlíčci 
30. prosince 2017 15:37 / Kateřina Kofroňová
  3
📷
4 fotografie v galerii
Na Silvestra zažívají někteří psi obrovské peklo Shutterstock
Někteří psi novoroční oslavy ani nepostřehnou, jiní jimi doslova trpí. Zalézají pod postele, za skříně, ale jsou schopni si strachy i ublížit. Naštěstí jim můžete pomoci.

Psi slyší daleko lépe než my a dokonce jsou vnímavější i ke zvukům, které my vůbec neslyšíme. Silvestrovské petardy jsou pro některé z nich noční můrou, ze které si nedovedou pomoci. Od toho jsme tu my.

Léky jim nedávejte

Nejeden veterinář vám doporučí dát svému psu v den „D“ uklidňující léky, které způsobí, že je pes více v klidu. To se ale možná jeví pouze vám. Některé pilulky totiž psa utlumí, ale pouze ve fyzických aktivitách. Pes klidně leží a jakoby na okolní dění nereaguje.

Jenže nevíte, jaké peklo si prožívá uvnitř. Psychicky je totiž pes plně při vědomí, bojí se úplně stejně, jako by se bál bez léků, a navíc cítí, že s ním není něco v pořádku, je zesláblý a není schopen se postavit na vlastní čtyři.

Zůstaňte doma

Pokud máte svého psa první rok a nevíte, jak bude reagovat, nebo naopak už víte, co se bude dít, rozhodně neopouštějte teplo domova. Za prvé se tam pes cítí alespoň trochu v bezpečí a váš domov je plný úkrytů a za druhé se vám venku může ve velké panice vysmeknout a buď uteče někam, kde ho už nenajdete, nebo ho srazí auto.

V tom nejlepším případě nikam neuteče, ale bude upoutám na vodítku někde, kde se nemůže pohnout z místa a kde se není kam schovat. Můžete se také snažit odvést pozornost pamlsky. Návod na domácí recepty najdete zde.

Raději psa svažte

Bandáž je pro psa velmi prospěšná především ve stresových situacích, jako jsou právě novoroční oslavy, ale také třeba bouřky nebo strach z lidí, aut či ostatních zvířat. Jedná se o elastický obvaz, který by měl být alespoň 5 centimetrů široký a dlouhý tak, aby se dal kolem psa omotat – viz návod na konci článku v galerii.

Úlohou bandáže je co nejvolněji psa obejmout a ukázat mu, kde v prostoru se nachází a co dělá. Nervová soustava zvířete se postará o to, že si pes bude bandáže dobře vědom. Stačí i dvacet minut, aby si nervový systém přivykl na novou zkušenost a pomalu se s ní sblížil. Konstantní tlak působí na nervový systém zvířete a pes je pak klidnější a cítí se více v bezpečí.

Jak bandáž připevnit

Postavte se nad psa a střed bandáže (nejlepší je obvaz, ale při nejhorším použijte pružnou šálu) mu umístěte na jeho hruď. Konce zatáhněte nahoru a na zádech překřižte do písmene „x“. Konce opět veďte dolů, překřižte na břiše psa a nakonec se vraťte zpět na hřbet. Zavažte na uzel nebo sepněte spínacím špendlíkem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod