Zima nahrává škůdcům pokojových rostlin. Zbavte se nevítané havěti přírodní cestou

 Zahrada 
16. prosince 2017 14:23 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Škůdce pokojových rostlin jde zlikvidovat i bez chemie Shutterstock
V zimních měsících je většina pokojových rostlin náchylná k nejrůznějším chorobám a škůdcům. Pokud si byt nechcete zamořit chemickými prostředky, zkuste se zbavit škůdců ekologicky.

Vaše zelené krásky může napadnout celá řada škůdců, například svilušky, mšice, molice, puklice nebo smutnice. Poradíme vám, jak s nimi zatočit. Začaly vašim pokojovkám žloutnout listy? Zde jsme psali o tom, jak jim můžete pomoci.

Zima dává rostlinám zabrat

A proč právě zima? Důvod je prostý - rostliny se musejí potýkat s nepříznivými podmínkami, například nedostatkem slunečních paprsků, přeléváním nebo suchým vzduchem v přetopených bytech. Škůdcům se pak na oslabené rostliny útočí mnohem lépe.

Svilušky

Tento drobný druh roztoče lze pouhým okem spatřit jen stěží. Rostliny napadené sviluškami ale rozhodně nepřehlédnete - mají na sobě pavučinky a listy žloutnou mezi žilnatinou. Sviluškám svědčí teplý a suchý vzduch, takže se objevují především v zimním období.

Proti sviluškám pomáhá rosení. Účinnou prevencí je i pravidelné omývání rostlin. Pokud už je rostlinka nakažená, vyzkoušejte roztok vody s trochou jemného mýdla. Pak buď houbičkou nebo pomocí rozprašovače důkladně potřete nebo postříkejte spodní část listů. Po šesti dnech postup opakujte. Dejte ale pozor, některé rostliny jsou na mýdlo citlivé, roztok tak nejprve předem vyzkoušejte na jednom či dvou listech.

Pokud tato metoda nezabere, vyzkoušejte obyčejný denaturovaný líh. Ten je v likvidaci svilušek velmi účinný. Stačí si trochu lihu nalít na hadřík a přetřít spodní strany listů.

Mšice

Mšice ničí rostliny sáním listů. Ty jsou pokroucené a lepkavé. Mšic se zbavíme pouze postřiky. Lze si ale připravit i přírodní varianty.

Pokud máte možnost, připravte si postřik z kopřiv. Stačí dát pár rostlin do kýble s vodou a nechat v teple asi týden kvasit. Nezapomeňte kvas přikrýt, ať eliminujete nepříjemný zápach. Nevábně vonící  tekutina vás mšic zbaví spolehlivě. Stačí rostlinku párkrát kvasem zalít, nebo postříkat pomocí rozprašovače.Obdobně funguje i postřik proti mšicím z kapradí, pelyňku, kostivalu nebo česneku.

Pokud ale nemáte ke kopřivám přístup, zkuste mýdlovou vodu. Postřik připravte v poměru jeden díl mazlavého mýdla na padesát dílů vody.

Molice

Tento bílý drobný hmyz saje na spodní straně listů. Při vyrušení molice hromadně vylétávají a zase se vracejí na listy.

Zbavit se jich můžete tak, že na rostlinu zavěsíte destičky s lepem, na který se molice přilepí.

Připravit si můžete také koktejl z česneku, cibule a pálivé papričky. Do mixéru si dejte jeden stroužek česneku se slupkou, tři cibule (také je neloupejte) a tři čerstvé pálivé papričky. Přidejte sklenku studené vody a nechte po umixování odpočívat celou noc. Ráno přefiltrujte v látkovém cedníku a dobře vymačkejte vodu. Tuto směs zřeďte čtyřmi litry vody a polijte jí rostliny zasažené molicemi. Opakujte třikrát v intervalu deseti dnů. Tento postřik zabírá i na mšice nebo svilušky.

Puklice

Puklice je velmi odolný škůdce. Na stonku rostliny tvoří pevné hnědé štítky, které jdou jen těžko odloupnout nehtem. Sají šťávy a vylučují lepkavou tekutinu.

V boji s puklicemi se budete muset obrnit trpělivostí. V prvé řadě izolujte napadenou rostlinu od ostatních, puklice se totiž velmi rychle šíří. Začněte nejprve s mechanickou léčbou - pomocí nehtu nebo nože - odstraňte opatrně všechny puchýřky. Když máte hotovo, pusťte se do likvidace všech vajíček a zárodků. K tomu vám pomůže mýdlová voda nebo lihový roztok - ideálně v poměru 1:1. Na rostlinu nanášejte roztok pomocí vatičky nebo štětce. Celý proces budete muset pravděpodobně několikrát opakovat a rostlinu ponechat v karanténě minimálně dva až tři měsíce.

Funguje ale také obyčejný olej. Namočte do něj kousek vaty nebo tampon a listy opatrně očistěte. Pod touto olejovitou vrstvičkou puklice nemohou dýchat a hynou.

Smutnice

Malé černé mušky se objevují při přelití rostlin. Jejich larvy jsou bílé a okusují kořeny rostlin. Při výskytu mušek je vhodné zkontrolovat kořeny rostlin.

Pokud smutnice v okolí rostlin objevíte, začněte s nimi bojovat co nejdříve. Zálivku omezte na minimum – zhoršíte podmínky pro vývoj larev. Výskyt dospělců pomohou snížit žluté lepové (signální) desky. Ideální jsou ty, které lepí z obou stran. Výrobci uvádějí, na jaký hmyz je ten který druh určen.

Při napadení malého počtu rostlin se osvědčilo pokrýt povrch substrátu několikamilimetrovou vrstvou písku, nejlépe křemičitého. Vrstva omezí larvám v půdě přísun vzduchu a dospělým samicím znemožní kladení dalších vajíček.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve