Přilákejte k sobě na zahradu veverky. Nechají se i pohladit

 Zahrada 
20. prosince 2017 14:25 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Veverka si k vám ráda přijde pro oříšky Shutterstock
Mnozí z nás si osvojili krásný zvyk krmit lesní zvěř a sypat semínka ptáčkům do krmítek. Nejen ptáci, srnky, ale také roztomilé veverky si k vám za trochu jídla rády najdou cestu.

Jestli chcete ještě rozšířit řady zvířátek, kterým budete prospěšní, pak vám poradíme, jak na vaši zahradu přilákat veverku. Její skotačení vás mnohdy rozesměje a ráno vás může zdravit z větve za oknem.

Strava veverek je hodně zdravá, možná by stálo za to se inspirovat. Veverky milují oříšky. Na rozdíl od lidí nepotřebuje žádný louskáček, ten si nosí s sebou ve své tlamičce. Oříšek zvládne rozlousknout během pár vteřin. Kromě oříšků jí chutnají různá semena, v jehličnatých lesích si nejraději vybírá ta smrková. Občas si zpestří jídelníček houbami a menšími rostlinkami.

Veverkám v zimě dochází zásoby

Veverky nejsou hloupé a myslí i na zimní zásoby. Ne vždy je však správně odhadnou, mnohdy se stane, že jejich spíž zeje prázdnotou. A to přivádějí na svět mláďata už od února. Před zimou si ukládají kromě ořechů i žaludy, bukvice a houby.

Krmítko pro veverky můžete mít i na vaší zahradě

Pro veverky si můžete pořídit i speciální krmítko. Většinou je vyrobeno ze dřeva s přední průhlednou plexisklovou stranou. Krmítko má z horní části dvířka, veverky se brzy naučí, jak si mají dvířka otevřít a vzít si potravu. Nezapomínejte plnit krmítko i ptáčkům. Dejte jim do něj třeba tyto lojové koule, které si můžete vyrobit doma.

Díky zavírání máte jistotu, že zůstane jídlo právě pro ni. V klasickém krmítku jí většinou vše sezobou ptáci. Pokud si pořídíte veverčí krmítko, snažte se ho umístit výše od země, aby se k nim nedostali například psi, veverky jsou sice rychlé, ale lehce zranitelné.

Do krmítka můžete kromě ořechů a semínek, přidat kousek jablka nebo hrušky. Veverky si pochutnají i na křížalách a dalších druzích sušeného ovoce, které ale nesmí být přislazované. Pokud přikrmujete čerstvým ovocem, kontrolujte stav krmítka. Při teplejším počasí by se ovoce mohlo zkazit, pak je nutné krmítko vyčistit. Krmíte v zimě i divoké kachny? Těmito potravinami byste jim mohli ublížit.

Na zateplování obydlí je veverka machr

Veverka si přebytečnou potravu ukrývá do dutin stromů, když není zamrzlá zem, tak si ho ráda zahrabe. Větší dutina stromu jí slouží jako domov. Tak jako my provádí jeho důkladné zateplení, na které používá rozcupovanou kůru stromů. Zateplení má naprosto dokonalé, i v mrazech může mít ve svém obydlí kolem 20 stupňů Celsia.

Pro veverku ani ostatní zvířátka není dobré nepravidelné krmení. Navyknou si chodit právě k vám, tak se je snažte nezklamat. Mohlo by se stát, že se jim nepovede najít rychle jiný zdroj potravy a mohly by zemřít hladem či vyčerpáním.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve