Každá bruska se hodí k něčemu jinému. Poradíme, jak se v nich vyznat

 Dílna 
21. prosince 2017 13:20 / Pavel Suchý
  1
📷
4 fotografie v galerii
Bruska by neměla chybět v žádné dílně Pixabay
Bruska je skvělý pomocník do každé hobby dílny. Pokud rádi pracujete se dřevem, kamenem či železem, budete každou chvilku brusku potřebovat. Existuje však mnoho typů a každá se hodí pro jinou činnost. Poradíme, jak se ve světě brusek neztratit.

Po brusce se začnete shánět ve chvíli, kdy budete potřebovat opracovat či obrousit plochy, nebo když budete chtít odstranit z povrchu lak, barvu nebo rez. Podle oblasti použití nicméně existují nejrůznější provedení. Proto byste si měli před jejím zakoupením rozmyslet, jaké práce pomocí brusky chcete vykonávat.

Druhy brusek

Chcete opracovat velké nebo malé plochy, brousit rohy a hrany, zdrsnit povrchy, nebo je obrousit či naleštit? Pro každý účel použití existuje jiný typ brusky. O tom, jak vybrat správný brusný papír, jsme psali zde. Druhy brusek:

  • Pásová bruska 
  • Deltová bruska 
  • Excentrická bruska 
  • Vibrační bruska 
  • Úhlová bruska 
  • Bruska pro suchou výstavbu

Rozdíly mezi bruskami

I když se to možná na první pohled nezdá, mezi bruskami je velký rozdíl. Nepodceňte proto její výběr, ať vám potom bruska neleží v dílně jen tak ladem.

Pásová bruska

Pásová bruska je brousícím zařízením s brusným pásem, který se točí nekonečně kolem hnací a vodící kladky. Lze ji použít na dřevo, plasty, kovy neobsahující železo. Hodí se pro broušení velkých ploch, které vyžadují vysoký stupeň obroušení.

Novější modely jsou zpravidla vybaveny odsáváním prachu, tak aby se vznikající hobliny a brusný prach nerozšiřovaly po místnosti.

Pomocí regulace počtu otáček lze upravit sílu brusky pro příslušný materiál. Obsluhu pásové brusky lze tímto velmi snadno vyzkoušet. Jelikož nezkušení uživatelé se vystavují riziku, že obzvláště při broušení dřeva obrousí příliš mnoho materiálu.

Deltová bruska

Deltová bruska je brusným přístrojem, který je poháněn vibračním mechanismem. Ten se přenáší přímo na trojúhelníkový brusný list, čímž lze broušení provádět také na užších místech.

Podle brusného listu lze tuto brusku použít na dřevo, kov nebo barvy a laky. Dobře se s ní brousí rohy, hrany, výklenky a mezery, úhly či obtížně přístupná místa. Díky ergonomické rukojeti a kompaktní stavbě se s bruskou dobře manipuluje.

Excentrická bruska

Excentrická bruska je brusným zařízením, jehož brusné kotouče pracují na základě kombinace kmitání a otáčivých pohybů. Je vhodná na kov, plasty, dřevo, sklo, barvy a laky. Nejlépe s ní opracujete hrubé povrchy, rovné a vypouklé plochy.

Oblasti použití excentrické brusky jsou díky kmitavým a točivým pohybům velmi rozmanité. Pomocí tohoto přístroje lze nejen brousit, ale také leštit.

Vibrační bruska

Vibrační bruska je brusným přístrojem, který provádí svojí čtvercovou vibrační deskou kruhové pohyby. Díky tomu lze opracovávat velké plochy, které vyžadují menší jemnější zbroušení.

Je dobrá k broušení dřeva, konkrétně velkých, hladkých ploch, rohů a hran.

Novější modely jsou zpravidla vybaveny funkcí odsávání prachu, tak abyste vzniklý prach nemohli vdechnout. Díky pravoúhlé brusné ploše se dostanete bez problémů rovněž do rohů broušených dílů (na rozdíl od kulatých brusných kotoučů excentrické brusky). Ergonomické úchyty se postarají o to, aby přístroj dobře seděl v ruce a bylo ho tudíž také možno snadněji vést. To umožňuje mnohem přesnější a bezpečnější práci.

Úhlová bruska

Úhlová bruska je brusným nástrojem, jehož rotující brusný kotouč může danou opracovávanou část nejen obrousit, ale také oddělit. Hovorově se úhlová bruska nazývá také flexa nebo rozbrušovačka.

Tento nástroj lze použít na kov či kámen. Materiál snadno zbaví například rzi. V závislosti na použitém brusném kotouči umí úhlová bruska oddělovat, brousit a také leštit nejrůznější materiály: kov, beton, přírodní kámen, keramiku aj.

Bruska pro suchou výstavbu

Je-li například nutné obrousit nerovné stěny a stropy před tapetováním nebo natíráním, měli byste sáhnout po brusce pro suchou výstavbu. Proto se označuje také jako bruska na stěny a stropy. Speciálním druhem tohoto přístroje jsou brusky s dlouhým krkem. Díky dlouhým úchytům těchto brusek můžete brousit stěny a stropy až do výšky tří metrů bez přídavných pomůcek.

S touto bruskou jednoduše obrousíte sádrokarton, tmely, zbytky tapet, barvy, laky i dřevo.

Brusky pro suchou výstavbu mají větší brusnou plochu jako ostatní brusky. To umožňuje rychlejší a efektivnější práci. Většina přístrojů je vybavena velmi účinným systémem pro odsávání prachu, tak abyste při broušení nestáli v oblaku prachu, ale mohli pracovat v naprosté čistotě.

Správné broušení - tipy a triky

Opracujte broušené části vždy v několika fázích. Nehledě na materiál byste měli vždy začít od hrubší zrnitosti a při každé další fázi používat stále jemnější brusný nástroj.
Zejména u broušení dřeva je rozhodující směr broušení. Vždy veďte brusku ve směru kresby dřeva a níkdy napříč vláknem. Při broušení raději mějte nasazeny ochranné brýle a masku proti prachu.

S trochou péče budete moci hravě prodloužit životnost vaší brusky. Rychle opotřebitelné součásti jako například brusné nástroje by se měly obnovovat v pravidelných intervalech, aby se zachoval jejich bezvadný pracovní výsledek.

Brusné listy jsou k dispozici v nejrůznějších variantách. Rozhodující vliv na broušení má stupeň zrnitosti brusného nástroje. A zde platí zásadní pravidlo - čím vyšší bude hodnota zrnitosti, tím jemnější bude brusný prosředek a tím hladší bude povrch.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47