Chystáte se na hory? Nepodceňte výběr střešního boxu na auto

 Ostatní 
28. prosince 2017 15:38 / Pavel Suchý
  0
📷
3 fotografie v galerii
Zvolte velikost boxu dle potřeby Shutterstock
Plánujete zimní dovolenou s více zavazadly a chcete pohodlně převézt lyže či snowboardy? Pořiďte si skvělého pomocníka na cesty - střešní box!

Před pořízením střešního boxu je důležité promyslet, co vlastně budete uvnitř vozit. Pokud na hory jezdíte kvůli kouzlu zasněžené krajiny, kterou projíždíte na běžkách, ideálním pomocníkem bude dlouhý a úzký box pro běžkové lyže. Pro převoz sjezdových lyží a snowboardů jsou zase dostačující střešní boxy středně velkého objemu.

Parametry auta

Nezbytnou informací před nákupem je i zjištění nosnosti střechy vašeho automobilu. Údaj najdete v technickém průkazu. Stejně tak si ohlídejte maximální nosnost příčníků. S tím se pojí i zjištění rozměrů střechy automobilu. Nejen z hlediska bezpečnosti nesmí střešní box zakrývat výhled z okna.

Nezapomeňte na to, že se s boxem změní i jízdní vlastnosti auta. Obecně pro automobily platí, že čím vyšší je těžiště, tím horší jsou jízdní vlastnosti. Namontováním střešního boxu se zvýší těžiště, a tím se i zhorší jízdní vlastnosti vozu. Proto vždy brzděte s předstihem a do zatáček vjíždějte pomaleji. Pozor si dejte také na boční vítr. Chcete psa jako společníka na hory?

Dokonalé zabezpečení

Dbejte také na zabezpečení boxu. Pokud se rozhodnete pro box, který lze otevřít pouze zezadu, počítejte s tím, že bude k dispozici pouze jeden zámek. Boxy, které jsou otvírané ze strany, jsou osazeny více samostatnými zámky nebo centrálním zámkem s několikabodovou fixací. Otočením jednoho zámku zamknete box na dvou až třech místech současně. Centrální zámek nedovolí v případě nedokonale uzavřeného víka boxu otočit s klíčem.

K uchycení boxu na automobil je nutné mít základní střešní nosič nebo příčníky. Příčníky jsou nosiče pro vozy, které již mají z výroby osazené podélné střešní nosiče.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve