Domácí pekárna má široké využití. Dá se v ní připravit i jogurt či skvělá marmeláda

 Dům 
31. prosince 2017 12:33 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chléb z domácí pekárny ocení i celiaci Shutterstock
Domácí pekárny jsou mezi lidmi velmi oblíbené a výrobci je neustále zdokonalují. Dnes už v některých modelech můžete nejen upéct výborný chléb, ale také připravit marmeládu, rýžové a jiné kaše, sádlo a škvarky nebo dokonce i jogurty.

Domácí pekárna se hodí pro každého, kdo chce vědět, co jí, má rád chleba a rád ušetří peníze i čas. Stačí jen vložit ingredience do nádoby, nastavit program a dál se nemusíte o nic starat. Pečení s tímto spotřebičem zvládne opravdu každý.

Vím, co jím

Pro pečení chleba můžete využít už připravenou směs, kterou pořídíte v obchodě, ale můžete si připravit i vlastní podle receptu. Budete tak mít jistotu, že váš domácí chleba nebude obsahovat žádné chemikálie, barviva, náhražky či látky vyrobené z kopyt nebo lidských vlasů, jako tomu je mnohdy u produktů z obchodu.

Řada modelů na trhu nabízí i další doplňkové programy, jako je například příprava marmelády, sádla a škvarků, jogurtů atd. Ve většině pekáren lze také připravit maso. Pokud chcete, aby vám čerstvě upečený chléb vydržel co nejdéle, pořiďte si domů také chlebník.

Komu se vyplatí pekárnu pořídit

Pokud si hodláte domácí pekárnu pořídit, možná budete mít v obchodě problém se ve výrobcích vyznat. Máme pro vás pár rad, které vám ve výběru pomohou.

Před samotnou koupí si vše dobře promyslete, ať si ve výsledku nepořídíte spotřebič, na který bude po čase jen sedat prach. Pokud víte, že se chcete stravovat zdravěji a nekvalitní chléb z obchodu do tohoto plánu jaksi nezapadá, případně vám chybí dostatečná nabídka celozrnného pečiva a je pro vás důležité vědět, co chléb na vašem talíři obsahuje, můžete si domácí pekárnu bez obav pořídit. Ocení ji také celiaci, kteří chtějí ušetřit na drahém bezlepkovém pečivu.

Velikost a kvalita pekárny

Zamyslete se nad tím, pro kolik lidí budete chleba péct. Některé pekárny zvládnou jen malé půlkilové chleby, v jiných zase uděláte i bochník o váze 1,8 kg. Pekárny obvykle umí jen buď malé chleby, nebo malé a střední a výjimečně zvládnou i ty největší pecny.

Pokud budete pekárnu využívat opravdu často, vyplatí se na kvalitě nešetřit. Levnější spotřebiče se mnohdy potýkají s nejrůznějšími nedostatky, jako je nedokonalé a hlučné hnětení, loupání povrchu formy, v některých případech se brzy začnou stírat popisky na ovládacím panelu. Nekvalitní plast způsobuje nepříjemný zápach a ideální není ani hliník. Pokud nechcete za chvíli pořizovat pekárnu novou, vsaďte na spotřebič s nezničitelným nerezovým tělem.

Jeden nebo dva hnětače?

Toto dilema je velmi jednoduché vyřešit. Pokud víte, že budete péct výhradně malé bochníky a zrovna se vám zalíbila konkrétní jednoháková pekárna, jistě vám postačí. Při zadělávání většího množství těsta už byste ale měli problém.

Pokud pokukujete po jednohákové pekárně jen proto, že chcete ušetřit v kuchyni místo, tak to je zcela zbytečné. Pekárny s jedním hnětačem bývají totiž až na výjimky prakticky stejně velké jako ty se dvěma.

Doplňkové programy a funkce

Naprostá většina pekáren má pevně přednastavené hlavní i doplňkové programy. Zjistěte si proto, jaké nabízí a jestli vám budou vyhovovat. Téměř všechny pekárny například disponují programem „marmeláda“, se kterým připravíte i sádlo a škvarky a různé kaše, ale jen některé nabízejí „bezlepkové pečení“ (bezlepkově upečete v jakékoli pekárně, akorát s programem nebo s možností libovolného nastavení je to pohodlnější).

U několika málo pekáren najdete také program na jogurt, takže vám úplně nahradí jogurtovač. Jiné zase umí bagety. V pekárnách lze bez problémů připravit i kuře nebo sekanou.

Funkce automatického dávkovače surovin vypadá lákavě, ve skutečnosti ji ale v praxi moc nevyužijete. U sklopných hnětačů pro změnu počítejte s vyššími nároky na údržbu.

Energetická náročnost

Pokud si budete chtít spočítat, jakou spotřebu má domácí pekárna, neřiďte se údajem o příkonu. Program přípravy chleba sice trvá několik hodin, ale nejvyšší spotřebu má pekárna jen při pečení. Za celý program se spálí orientačně 0,2 – 0,5 kWh a pekárna žere průměrně 5x méně než trouba.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47