Pár skvělých nápadů spojených s vínem, které přijdou vhod nejen na Silvestra

 Dům 
30. prosince 2017 08:41 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V souvislosti s vínem existuje řada fíglů Shutterstock
Silvestrovská oslava se kvapem blíží. Možná vám přijde vhod pár skvělých nápadů spojených s vínem. Díky těmto trikům vás jen tak nějaká situace nezaskočí.

Silvestrovské oslavy jsou obvykle spojeny s bujarým veselím, množstvím alkoholu, jídla  a dobrou zábavou. Během čekání na půlnoc se ale může vyskytnout několik problémů, které by mohly oslavu poněkud zkazit. Možná vám proto přijde vhod pár triků s vínem, kterými se vám podaří případnou kolizi včas zachránit. O tom, jak doma skladovat víno, jsme psali zde.

Jak otevřít láhev vína bez vývrtky

Možná trávíte silvestrovskou noc někde na chatě či chalupě, kde není tak dokonalé vybavení jako u vás doma. Máte chuť na víno, ale otvírák není pro ruce? Nevadí, korku se zbavíte i bez něj.

Koncem vařečky zatlačte korek do láhve. Nyní se už sice k vínu dostanete, ale korková zátka může negativně ovlivnit chuť vína, takže je lepší dostat ji pryč. Postačí vám k tomu provázek nebo stužka. Provázek přepulte a vsuňte do láhve tak, abyste ho podvlékly pod špunt. Pak už jen stačí opatrně špunt vytáhnout ven.

Víno lze vychladit za pár minut

Zapomněli jste vychladit víno a máte na něj chuť? Zchladit ho můžete doslova za pár minut, a to díky jednoduchému fíglu. Stačí láhev omotat do mokrých papírových utěrek, ubrousků nebo i toaletního papíru a dát na chvilku do lednice.

Namočenou vrstvou papíru usnadníte a hlavně výrazně urychlíte výměnu tepla mezi jinak špatně tepelně vodivou lahví a chladným vzduchem v lednici. A je jedno, jestli bude láhev stát ve dveřích lednice nebo ležet na polici.

Trik samozřejmě funguje i na jiné nápoje, například pivo. Doba chlazení závisí na obsahu láhve. Pivo je vychlazené už za dvě minuty, jiné nápoje potřebují pět až 15 minut.

Zábavný trik s vínem

Máte dojem, že zábava pomalu upadá? Zkuste své přátele ohromit jedním zajímavým trikem. Budete potřebovat sklenici na víno, víno, čajovou svíčku a talířek. Nejprve zapalte svíčku a pomocí nakapaného vosku ji upevněte na talířek.

Pak na talířek nalijte trochu vína. Dejte pozor, ať při tom nezhasnete svíčku. Její plamen je totiž pro tento trik zásadní.

Pak svíčku přiklopte prázdnou sklenicí na víno. Pak už jen sledujte, jak se víno nasává do sklenice. Nakonec stačí talíř se sklenicí obrátit a víno je opět tam, kde má být - tedy ve sklenici.

Co s nevypitým vínem

Někdo rád suché, jiný zase sladké či polosuché. Výsledkem pak je, že vám ráno po oslavě zůstane na stole několik nedopitých láhví vína. Vylít ho do dřezu by byla věčná škoda. Nalijte ho do forem na ledové kostky a jednoduše ho zamrazte. Když pak budete potřebovat víno na vaření, nebudete muset otevírat novou láhev, ale použijete zamražené kostky.

Malér s rozlitým červeným vínem

Chvilka nepozornosti a průšvih je na světě. Pokud se vám podaří rozlít červené víno na pohovku nebo koberec, nezoufejte. Ještě není vše ztraceno.

Důležité je ale jednat co nejrychleji. Osvědčený trik je na skvrnu nalít bílé víno, přisypat sůl a nechat chvíli působit. Pak tekutinu vysajte suchým hadříkem.

Místo lze také pokapat citronovou šťávou a opláchnout teplou vodou. Někdo zase doporučuje zasypat skvrnu solí, nechat ji působit alespoň dvě hodiny. Pak ji vysát a koberec dočistit teplou vodou. U šatů je nejlepší posolenou skvrnu co nejdříve vyprat.

Zaschlé víno odstraníte namočením látky do horkého mléka nebo do octa. Poté vyperte běžným pracím prostředkem.

Jak se vyhnout bolestem hlavy po víně

Podle vědců za bolestí hlavy po víně stojí tři složky v něm obsažené - třísloviny, histamin a cukr. Třísloviny a histamin je více obsažen v červeném víně. Méně pak v šampaňském a bílém víně.

Bolestem hlavy můžete předejít, pokud po každé skleničce vína vypijete stejné množství vody. Je také dobré pít víno pomalu. Před pitím vína si dejte dva hrnky silné kávy. Kofein stahuje cévy, takže zmírní účinky vína. Před požitím vína si také můžete dát antihistaminika. A hlavně pijte střídmě a dbejte na správný výběr vína. Ta suchá mají nízký obsah cukru, pozor si naopak dávejte na dezertní vína.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve