Jedna z nejvíce praktických věcí, kterou je dobré si přibalit na zimní dovolenou

 Ostatní 
04. ledna 2018 08:51 / Jan Novák
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nápoj z termosky zahřeje a při problémech může i zachránit život Pexels
Jednou z nejpraktičtějších věcí, kterou si můžete na zimní dovolenou přibalit do batohu, je termoska. Dokáže udržet tekutiny teplé i déle než 24 hodin, což může znamenat zpříjemnění výletu na běžkách a dlouhé túry dětem i dospělým nebo také záchranu v případě nečekaných problémů.

Termosku zná snad každý. Je to uzavíratelná nádoba s dvojitými stěnami, mezi kterými není vzduch. Vyrábí se z různých materiálů. Nejhůře fungují termosky z plastu, které tekutinu uchovají teplou jen asi šest až osm hodin. Termoska z nerezu zvládne totéž 12 až 16 hodin, nejkvalitnější titanové i déle než jeden den.

Koupit si správnou termosku může být oříšek. Nabídka je pestrá a laik se v ní orientuje obtížně. Vybírat můžete termosky o objemu zhruba od tří decilitrů až po 2,5 litru. Rozhodujte se podle toho, kolik lidí a na jak dlouho se na výlet vydá. Větší objem znamená i vyšší hmotnost termosky. Pamatujte i na to, že ve větší termosce chladne pití pomaleji.

Dva uzávěry nebo pítko?

Horní část termosky má ve většině případů dva uzávěry. První uzávěr je šroubovací nebo nasazovací a slouží také jako hrneček na pití. Druhý, vnitřní uzávěr je klikací nebo šroubovací. V obou případech se mezi hrdlem láhve a víčkem vytvoří pouze malá štěrbina pro nalévání nápoje, aby zbytečně nedocházelo k výměně tepla mezi obsahem láhve a okolím.

Další možností jsou takzvané inteligentní termosky a termohrnky, které mají pouze jeden uzávěr přímo vytvořený do podoby pítka. Z inteligentní termosky se tak dá rovnou pít bez zdlouhavého šroubování. Tekutina by však neměla být příliš horká, abyste se neopařili. Tyto nádoby mají podobu lahví nebo hrnků, můžete si je brát s sebou i v zimě do práce či školy.

Plastová termoska je levnější

Horší tepelné vlastnosti plastových termosek jsou bohatě vyváženy jejich nižší cenou. Izolaci tady většinou zajišťuje vrstva plastu či pěny z plastických hmot. Tyto termosky jsou rovněž nerozbitné, ale hodí se spíše pro jednodušší turistiku či krátké výlety. Na delší výpravy odborníci doporučují termosky kovové.

Mějte na paměti, že izolační vlastnosti termosky nelze zvýšit například dodatečným zabalením do ručníku. Ale ve velkých mrazech tak můžete zabránit tomu, aby povrch termosky přimrzal k vaší ruce či rukavici.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod