Nezapomínejte na zahradu ani v zimě. Na co se zaměřit v lednu

 Zahrada 
10. ledna 2018 18:00 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pohled na upravenou zahradu vám zvedne náladu i v zimě Shutterstock
I když se zdá, že zahrada spí, vy zahálet nemusíte. Práce na zahradě je i v lednu. Podívejte se, co jste nestihli dokončit v loňském roce nebo naopak začněte s plány, které na vaší zahradě hodláte realizovat. A samozřejmě neuškodí ani průběžná kontrola a údržba.

Práce na zahradě se najde za každého období. Je daleko příjemnější, když se podíváte na vaši zahradu a vše je uklizeno na svém místě. Pohled z okna na rozházené konve, nářadí, vyhnuté tyčky v záhonech nebo rozmotané zahradní hadice vám náladu rozhodně nezvedne. Máte-li chuť se trochu protáhnout, nic vám nebrání začít s úklidem zahrady nebo i se zahradními pracemi. Vždy je třeba se řídit počasím v daný den a podle toho si plán práce uzpůsobit.

Krmte ptáčky a prořezávejte stromy

Pokud máte na zahradě ptačí krmítko, nezapomeňte do něj občas i něco nasypat. Ptáci vám po zimě za vaši péči poděkují. Na oplátku budou pravidelně odstraňovat ze zahrady hmyzí škůdce.

Při teplotě kolem nuly, můžete začít s prořezem ovocných stromů. Nejdříve začněte u drobného ovoce a pokračujte u přehuštěných jádrovin. Zbavte strom starých odumřelých větví a poté se pusťte do prořezu živých větví. Řezné plochy ošetřete štěpařským voskem. Můžete se pustit i do nařezání zdravých roubů jádrovin a peckovin nebo řízků drobného ovoce pro zakořenění na jaře. Pokud máte drtič větví, využijete vzniklou drť místo posypové kůry do okrasných záhonů, přebytky pak ke zkompostování. U stromků také zkontrolujte, zda není poškozené krytí proti okusu zvěří.

Nezapomeňte na zalévání. V suchém období, kdy není ani sníh a nemrzne, je potřeba dodat stromkům a keřům vláhu. Někdy to vypadá, že stromky vymrzly, ale mohlo to být i tím, že neměly dostatek vláhy a uschly. O zalévání zahrady v zimě jsme psali zde.

Jezírka nenechte zamrznout

V mrazivých dnech nezapomeňte na kontrolu jezírka s rybami nebo rostlinami. Zajistěte, aby úplně nezamrzlo. Průběžně prorážejte led. Na hladinu můžete dát starý gumový míč nebo mírně zatíženou pet láhev. Vítr bude s předměty na vodě pohybovat a při mírnějších mrazech se ledový škraloup bude narušovat. Při silném mrznutí je nutné pokračovat v klasickém prorážení ledu.

Výsev a rytí záhonů

Pokud máte zasazenu růžičkovou kapustu či kadeřávek, bude na vás průběžná sklizeň pravděpodobně čekat i v lednu. Pokud nemrzne, můžete se pustit do rytí záhonů. Doma za oknem si můžete klidně vysít řeřichu nebo přirychlit pažitku či cibulku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod