Špatná strava může kočkám způsobit nejen zdravotní problémy

 Mazlíčci 
11. ledna 2018 12:55 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kočky mají hodně mlsné jazýčky Shutterstock
Majitelé koček se velmi často dopouštějí mnoha chyb při krmení svých mazlíčků. Přitom tím mohou lidé kočičkám způsobit opravdu velké problémy, a to nejen zdravotní, ale i výchovné. Víme, čeho se vyvarovat.

O kočkách se ví, že na rozdíl od psů mají podstatně více mlsný jazýček. Kočky až na úplné výjimky nesní jen tak něco. Jenže o to více je třeba dbát na určitá pravidla. Pokud totiž kočkám nedopřejete vhodnou stravu, může se to velmi rychle projevit na jejich zdravotním stavu. Představíme vám čtyři nejčastější chyby, kterých se majitelé koček při krmení svých miláčků dopouštějí.

Podstrojování vede k rozmazlení

Psi to mají v souvislosti s potravou docela jednoduché -  stravu rozdělují především na chutnou, neutrální a nepříjemnou. To kočky jsou podstatně komplikovanější. Na rozpoznávání chutí mají až 500 chuťových pohárků, je proto důležité již od kotěcího věku jim nepodstrojovat v podobě paštiček, šunčiček a podobných dobrot, ale již od mládí je nutit si zvykat na granule bez zbytečných pamlsků, radí odborníci.

I když se může někomu zdát, že je tento přístup příliš krutý, není to tak. Kočka se tak naučí v dospělosti neloudit a nebude v jídle tolik vybíravá. Pokud si svou kočku od útlého mládí budete rozmazlovat, bude se pak ošklíbat i nad den starou šunkou a vám se krmení kočky pořádně prodraží. Přitom zcela zbytečně.

Nesnažte se z kočky udělat vegetariána

Často se vegetariánští majitelé koček snaží k životu bez masa přinutit i své domácí mazlíčky. U psů se to, i když to není úplně zdravé, může tolerovat, ale kočky jsou masožravé šelmy, které maso potřebují pro své zdraví. Získávají z něj potřebné živiny, jako je například taurin nebo kyselina arachidonová.

Pro jejich zdravý vývoj jsou důležité bílkoviny a tuky živočišného původu. Kočky vegetariánky mohou mít často problémy s růstem či špatným zrakem. A mějte na paměti - pes nebo kočka by si život bez masa nikdy nevybrali. O dalších potravinách, které mohou kočkám způsobit vážné komplikace, jsme psali zde.

Jednou denně nestačí

Každý odborník vám potvrdí, že kočku je lepší krmit několikrát denně. Na rozdíl od psa, kde z výchovných důvodů není dobré nechávat misku příliš dlouho naplněnou, tak u kočky nevadí ji nechat přes noc. Je to lovecké zvíře, které je zvyklé chodit lovit v noci.

Ideální jsou dvě až tři porce denně v pravidelných intervalech. Kočka je schopná ke své misce přijít i 20krát během celého dne. Jídlo si umí sama velmi dobře rozvrhnout, takže se nemusíte obávat, že se třeba příliš moc nacpe.

Psí krmivo kočkám nesvědčí

Mnoho majitelů psů a koček, které žijí pod jednou střechou, dávají kočkám psí granule či konzervu. Většinou tak činí kvůli praktičnosti a snaze ušetřit. Kočkám ale psí krmivo opravdu nesvědčí.

Psi totiž ke svému zdravému životu nepotřebuji tolik bílkovin jako kočky. V kočičí stravě je přibližně o 20 % více bílkovin než v krmivu pro psa, a to je již velký rozdíl.

Témata: kočky, krmivo, granule
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47