Vinylová podlaha je velmi oblíbená. Položit ji zvládnete sami

 Dům 
14. ledna 2018 08:50 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Pokládka vinylové podlahy není složitá Shutterstock
Vinylové podlahy jsou velmi oblíbené. Na rozdíl od klasického PVC v rolích jsou vinylové dílce daleko odolnější proti mechanickému poškození. Snadno se udržují a s trochou šikovnosti je zvládnete položit i svépomocí.

Vinylové podlahy se vyrábějí v nejrůznějších dekorech, jsou příjemné na dotek a hodně toho vydrží. Pokud si pořídíte vinylovou podlahu se systémem "klick", nebudete muset na její pokládku ani zvát odbornou firmu. Stačí se držet návodu, jak na to. O výhodách vinylové podlahy jsme psali zde.

Co budete potřebovat

  • vinylová podlaha s klick spojováním
  • parotěsná fólie
  • kročejová izolace
  • lišty
  • silikon
  • lepicí páska a lepidlo
  • nůž
  • pilka
  • metr
  • tužka
  • zarážecí klínky
  • kleště

Příprava podkladu

Než se do pokládky vinylové podlahy pustíte, musíte si dobře připravit podklad. Odborníci nedoporučují vinylovou podlahu pokládat na parkety, laminátové podlahy nebo koberec. Správně se vinylové lamely pokládají na upravené betonové podklady.

Hrubost začištěného betonového podkladu by měla být maximálně 3 mm na 1 m2. Pokud totiž beton není vystěrkovaný dohladka, najdete na povrchu spoustu nerovností, prachu a malých kamínků.

Ještě než položíte na podklad parotěsnou fólii, měli byste si změřit také jeho vlhkost. Pokud podklad stále vykazuje známky vlhkosti, měli byste ještě počkat, místnost vyvětrat a vysušit. Pod parotěsnou fólií by se totiž hromadila pára a časem by vše začalo plesnivět.

Aklimatizace materiálu

Materiál musí být 48 hodin uskladněn v místnosti, kde se bude pokládat. Přizpůsobí se tak podmínkám místnosti.

V místnosti by neměla být vlhkost vzduchu nižší než 40 % a vyšší než 70 %. Před samotnou pokládkou materiál ještě pečlivě zkontrolujte.

Pokud se chystáte pokládat vinyl na již zapnuté podlahové topení, je nutné nechat materiál přizpůsobit se podmínkám v místnosti, a to nejméně 48 hodin.

Pokud podlahové topení ještě nefunguje a vinylovou podlahu na něj položíte, v dalších dnech by měla teplota v místnosti pozvolna stoupat, a to o jeden stupeň denně.

Pokládka podlahy

Nejprve si dobře připravte povrch, na který budete vinylovou podlahu pokládat. Plochu tedy dokonale vyčistěte. V případě, že nerovnost v povrchu někde zůstane, použijte například silnější kročejovou izolaci.

Připravte si parotěsnou fólii a kročejovou izolaci. Fólie se musí položit tak, aby jednotlivé kusy přes sebe přesahovaly o 20 cm. U zdi materiál vytáhněte do výšky 2 cm. Kusy k sobě přilepte lepící páskou. Na parotěsnou fólii teď můžete položit kročejovou izolaci. Tato podložka tlumí zvuk směrem do místnosti. Jednotlivé kusy k sobě přilepte lepící páskou. Pokud je kročejová izolace už součástí lamely, nemusíte tuto vrstvu řešit.

Mezera mezi zdí a podlahou by měla být 10 mm. Po položení první řady tyto mezery zafixujte zarážecími klínky. Klínky umístěte po obou stranách u přechodu mezi lamelami.

Začněte pokládat celou lamelou. Přesah jednotlivých dílů podlahy nesmí být menší než 20 cm. Poslední lamelu u zdi odměřte a seřízněte. Zbývajícím kusem začněte nový řádek.

Pokud máte v místnosti nějaké výklenky, nepokládejte lamely až těsně k rohům. Roh se snažte vždy obložit seříznutým dílem jedné lamely. Lamelu změřte, seřízněte do tvaru zdi a můžete dál pokračovat.

Na řezání vinylových lamel vám postačí nůž, na menší kousky jsou vhodné kleště, kterými naříznutý kus dobře odlomíte. Tam, kde je to potřeba, vyřízněte do lamel otvory. Trubky od topení pak můžete zakrýt dělenými rozetami. Stejně postupujte u kuchyňské linky, která by na vinylu neměla stát.

Na řezání a měření lamel můžete použít třeba prkno nebo jinou lamelu. Poslouží nejen jako dlouhé pravítko, ale budete mít hned jasnou představu, jak bude lamela široká.

Nakonec si naměřte zakončovací lišty a jejich konce seřízněte v úhlu 45 stupňů. Dobře pak k sobě zapadnou. Naneste lepidlo a přilepte lišty na stěnu. Mezery u dveří vyplňte silikonem a zahlaďte gumovou stěrkou.

Tip: Pokud pokládáte podlahu na velké ploše, na každých osmi metrech je nutné udělat dilatační spáru (kvůli možným změnám způsobeným teplotou nebo vnějšími silami). Vyvarujte se tedy toho, abyste podlahu pokládali v jednom "kuse", například skrze dvě místnosti. U každých dveří by měla podlaha končit a za nimi zase začínat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47