Zima udeřila! Myslete i na svého psa a věnujte mu správnou péči

 Mazlíčci 
18. ledna 2018 10:36 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
I psovi může být zima Shutterstock
Přestože si z nás počasí dělá legraci a teploty nad nulou střídají mínusy jako na houpačce, zima se už jistě přihlásila o slovo. S klesajícími teplotami je ale potřeba myslet nejen na sebe a na rodinu, ale i na vašeho psa.

Sice se říká, že pes je pes, ale i jemu může být zima. Platí to obzvlášť v případech, pokud žije v teplém bytě nebo rodinném domě. Pokud udeří mrazy, musíte zvážit styl venčení psa. Je potřeba nechodit ven v brzkých ranních hodinách, kdy je ještě nízká teplota, ale ani pozdě večer, kdy už znovu přituhuje.

Pohyb prospěje

Důležité je, aby se pes hýbal. Můžete mu tak hodit aport nebo se s ním proběhnout. Když se rozhýbe, zima mu nebude. Není dobré, aby často stál, nebo se dokonce válel po zemi. Nevhodné je i uvazování psa u obchodu. Pokud tam jdete na pět minut, vydrží to, ale dlouhé nákupy desítky minut protrpí.

Dávejte si také pozor, aby váš parťák nejedl sníh. Je totiž příliš studený a mohl by mu způsobit zánět v žaludku. Pokud máte plemeno s dlouhou srstí, je možné vystříhat srst na spodní straně tlapek tak, aby se na ní nedržel sníh, který znepříjemňuje život.

Pokud sáhnete po oblečení na psa, myslete na to, že pes není módní ikona, ale ani vhodný adept na nějaké výstřelky. Rozhodně nesoukejte do svetru plemena jako čau čau, sibiřský husky nebo aljašský malamut, která mají dostatečně teplou srst, ale použijte ho spíš u plemen s krátkou srstí.

Je dobré, pokud je obleček nepromokavý a chrání záda, ale i hrudník a břicho. Obzvlášť pokud se váš mazlíček venku přímo třepe zimou, je opravdu vhodné mu něco pro zahřátí pořídit. Po návratu domů z venku mu pak oblečení chvíli nechejte, aby se aklimatizoval.

Péče o tlapky

Pečovat můžete i o psí tlapky. Pokud chodíte se psem po chodníku nebo dlažbě, je dobré mu je namazat krémem, vazelínou nebo speciálním veterinárním balzámem. Nepopraskají mu tak kvůli mrazu bříška tlapek a také ho ochráníte před posypovou solí. O psovi jako společníkovi na hory jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod