Skvělé fotografické triky, které využijete v dešti či při sněžení

 Ostatní 
23. ledna 2018 08:02 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Krásné snímky můžete vytvořit i za nepřízně počasí Shutterstock
Déšť a sníh rozhodně fotoaparátům neprospívá. Jak tedy postupovat, pokud chceme nějaké snímky pořídit i v tomto nečase? Máme pro vás zajímavou inspiraci.

Pro pořizování dokonalých snímků je předně velmi důležité si umět fotoaparát nastavit. Jak se snadno naučit s novým fotoaparátem jsme psali zde. Nejde však jen o technické zvládnutí focení. Při hledání zajímavých témat narazíte i na potřebu fotit v různých situacích.

Snímky za deště či sněhu mohou mít zvláštní kouzlo a určitě budou zajímavou ozdobou vaší sbírky záběrů. Nebo prostě fotit musíte, protože se vám vdává dcera či máte nějaký jiný důvod. Na některé momentky lze rychle vytáhnout mobil. Nebo máte třeba i mobil vodotěsný. Ale co s většími a citlivějšími přístroji?

Co vydrží fotoaparát

Zrcadlovky mnoho nevydrží. Jsou samozřejmě řady, které umí nepřízni počasí vzdorovat. Jde jen o to, aby mělo tutéž schopnost tělo i objektiv. Objektivy s pevnou ohniskovou vzdáleností jsou poněkud odolnější. Mají totiž méně prvků, kterými by pronikla voda dovnitř. Obecně se dá říct, že vytáhnout krátce fotoaparát a rychle vyfotit jeden snímek za mírného deště či v poletujícím sněhu nebude problém. Na větší focení za nepříznivého počasí ale běžné přístroje připraveny nejsou.

Varianta deštník

Jestliže jste někde, kde se nachází víc lidí, a nemáte žádné jiné vybavení, musíte požádat vhodného pomocníka, který s vámi bude chodit s deštníkem. Nebude zakrývat vás, ale váš drahocenný fotoaparát. Tato varianta není špatná, pokud je relativní bezvětří a kapky nebo vločky se nesnášejí na přístroj z úhlu. Jakmile fouká vítr, je to celé k ničemu a vy potřebujete jiné řešení.

Igelitový rukáv

Mnohem lepší je uschovat celý fotoaparát do igelitového rukávu. Jde o jakousi pláštěnku na fotoaparát a vaši ruku. Máte tedy plný přístup k ovládání přístroje, ale současně vše, co spadne na tělo či objektiv se sveze po igelitovém povrchu na zem. Jediným citlivým místem zůstane sklo objektivu či našroubovaného filtru. Většinou se problém řeší montáží sluneční clony, která v tomto případě lépe chrání objektiv před kapkami či vločkami. Smysl mají sluneční clony větších rozměrů.

Vodotěsný obal

Na některé přístroje se přímo vyrábí vodotěsný obal. Lze s ním fotit i pod hladinou, takže pochopitelně zvládne i nějaký ten deštík. Oproti igelitovému rukávu je ale zbytečně drahý a dá se použít jen pro zcela konkrétní typ fotoaparátu. Igelitový rukáv můžete použít na různá zařízení a je poměrně levný. V nouzi si ho můžete udělat i sami a operativně. Stačí na to jakýkoli větší igelitový pytel či taška.

Obal na pouzdro

Chceme-li se pohybovat s foťákem v dešti či sněhu, je důležité také voděodolné pouzdro na přístroj. Některá pouzdra v sobě mají zabudovaný nepromokavý obal. Pokud nic podobného nemáte, určitě si takový obal pořiďte. Jestliže se ocitnete v nenadálém dešti, sežeňte cokoli, do čeho pouzdro zabalíte, abyste udrželi i samotný přístroj v suchu. Jakmile totiž navlhne pouzdro, začne vlhkost pronikat dovnitř a ve formě vodních par bude prolínat do těla přístroje i objektivu, kde bude kondenzovat a napáchá obrovské škody.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47