Jak chovat sovy? Není to rozhodně nic snadného

 Mazlíčci 
02. února 2018 14:59 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ozdobou zahrady může být puštík brýlatý Pixabay
Sovy jsou symbolem moudrosti. Ve velmi rané křesťanské mytologii byla ale sova symbolem ďábla. V Japonsku platí sova za špatné znamení a symbol smrti. Nyní jsou sovy populární i díky spojení s kouzelníky a čaroději. Jejich chov rozhodně není nic snadného.

Dravců je na trhu široký výběr. Zkušený sokolník si může pořídit téměř cokoliv. Začátečník ale musí dobře zvážit své možnosti. U nás se pro začátečníky hodí především poštolka obecná, káně lesní, káně Harrisova (ta je asi úplně nejvhodnější) a střední sovy jako např. puštík obecný, sova pálená i kalous ušatý. Pokud jste vše pečlivě zvážili a rozhodli se koupit sovu, musíte se jí patřičně věnovat. 

Legální chov

Chov sov v zajetí podléhá povinné legislativě. Určitě je nezbytné koupit sovu s patřičnými doklady. Legální sova je označena pevným kroužkem, má vystavený papír o vzetí do evidence a případně doklady CITES. Při koupi nové sovy zajdete se zmíněnými doklady na příslušný krajský úřad, odbor životního prostředí, kde  sovu registrují. 

Strava

Velkou část jídelníčku puštíků tvoří drobní hlodavci, proto jsou i pro nás tyto sovy velmi užitečné. Díky dlouhým drápům, značné síle a odvaze uloví a odnesou i potkana. Loví zvečera nebo v noci, v neslyšném přízemním letu, nebo kořist přepadnou z číhané na větvi. V menší míře však loví i plazy, obojživelníky a drobné ptáky – především v zimě, při nedostatku potravy, je někdy v noci máváním křídel vyplaší ze spánku a pak je chytají. Přes den puštíci odpočívají, v zimě se rádi sluní.

Pro domácí chov se jako krmivo používají myši a jejich holata. Krmit sovu můžete také jednodenními kuřátky, maličkými králíčky i moučnými červy a podobně. Ohledně stravy je dobré poradit se také v prodejnách s krmivem, kde mívají pro dravé ptáky i různé dobroty a vitaminy.

Příbytek

Ve volné přírodě hnízdí běžně sovy v dutinách ztrouchnivělých stromů, skalních štěrbinách, starých stodolách nebo i půdách. V zajetí jim stačí dřevěná budka, kterou nechejte v prostorné voliéře na stinném místě. Jakmile se již sova ochočí a zvykne si na svůj domov, je možné ji nechat i na zahradě, kde jí vytvoříte dřevěnou hnízdní budku.

Budka vysoká 60 cm by měla mít základnu 30x30 cm a kulatý vletový otvor o průměru 14 cm. Umístěna by měla být ve výšce minimálně 8 metrů na starém stromě, který není osamocený. Vchod by měl směřovat na jih či východ a poskytovat sovám dobrý rozhled. Mírný sklon budky dopředu zabrání zatékání deště. Na vzdálenější strom můžete umístit i budku pro ptáky - psali jsme zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47