Vypěstujte si vlastní tabák. Na výsev máte nejvyšší čas

 Zahrada 
06. února 2018 13:25 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Tabák se pěstuje i pro svou krásu a vůni Shutterstock
Vypěstovat tabák v domácích podmínkách není těžké. Stačí jen sehnat semínka, vhodnou zeminu a slunné místo. Tabák můžete pěstovat nejen na zahradě, ale i doma v bytě.

Tabák je nenáročná rostlina, kterou mohou pěstovat nejen kuřáci. Tabák totiž má i další využití. Nejčastěji ho ale pěstují právě lidé závislí na nikotinu. 

Pro domácí pěstování se hodí dvě základní odrůdy. Tabák selský a viržinský. Pěstování tabáku selského je vhodnější pro začátečníky, protože je méně náročný na výkyvy počasí, naše chladnější klima mu nevadí, ale obsahuje více nikotinu. Oproti tomu tabák viržinský je vyšší a má větší listy, takže vynese víc tabáku, navíc má jemnější chuť. Jeho pěstování je ale náročnější. Rostlina je citlivá na chlad a je vhodnější ji pěstovat ve skleníku nebo doma.

Zasít můžete již v únoru

Semena tabáku je ideální zasít v době od února do konce dubna do hlubší, nejlépe průhledné, plastové misky. Použít byste měli výsevní substrát pro zeleninu nebo květiny. Semínka nesmíte do hlíny jen tak naházet, ale dávejte je tři centimetry od sebe, aby měly rostliny dostatek místa.

Výsev řádně provlhčete a přes nádobu přetáhněte fólii s několika málo otvůrky na odvětrávání. Díky této fólii se v misce udrží potřebná vlhkost. Nezalévejte znovu, pokud se fólie rosí, a misku umístěte na světlo při pokojové teplotě. 

Opatrně s rostlinkami

V průběhu předpěstování je třeba vzešlé semenáčky přepíchat a rozsázet je do samostatných květináčků, aby před výsadbou ven dobře narostly a zmohutněly.

Na venkovní stanoviště dejte rostliny až ve chvíli, kdy pomine nebezpečí pozdních mrazíků. Protože jsou to poměrně statné rostliny, počítejte i s dostatečným rozestupem a sazenice sázejte nejlépe do řádků, do trojsponu s minimální vzdáleností 50 cm od sebe. 

Zpočátku je třeba tabák zalévat, máte-li dešťovou vodu, tím lépe – rostliny jsou citlivé na chlór. Rostliny vyžadují plně osluněné stanoviště a lehčí záhřevnou půdu. V průběhu vegetace potřebují pravidelné kypření a zálivku.

Pro sklizeň

Kromě zalévání a kypření a likvidace plevele je nutné ulamovat postranní kořenové odnože a spodní listy, které v průběhu růstu začnou skomírat nebo se zlomí.

Rostliny kvetou od července do září, u viržinského se květenství odřezává, aby rostlina rychleji vyzrála. Jakmile začnou listy odspodu žloutnout, přichází čas sklizně. Viržinský tabák se musí sklidit do tří týdnů po odstranění květenství.

Listy se vážou do volných svazků a suší se v temné větrané místnosti (na půdě) alespoň dva až tři měsíce. Pro sušení vybírejte jen pěkné, čisté a zdravé listy. Jakmile list důkladně proschne, nastává fermentace. U virginského tabáku není fermentace nutná, na druhé straně ale zajistí redukci nikotinu obsaženého v listech a požadovanou chuť.

Fermentace

Fermentace spočívá v tom, že suché listy znovu jemně párou navlhčíte a opět je několik dní necháte na teplém místě v uzavřených sklenicích bez nebo pouze s minimálním přístupem vzduchu. Fermentační teplota by měla být okolo 40 °C.

Z vlhkých listů je ale dobré ještě před začátkem procesu vyříznout silnou středovou žilnatinu. Existují stovky různých postupů, ale základ je shodný. Jde o to, aby se zvlhčené tabákové listy zbavené středové žilnatiny dostaly pod tlak bez přístupu vzduchu. Pak se při stálé teplotě cca 40 °C nechají měsíc fermentovat. 

V praxi je největší překážkou získat zdroj stálé teploty. Někteří kutilové používají obyčejnou uzavíratelnou dřevěnou bednu polepenou polystyrénem. Do ní dávají tabák ve sklenicích od okurek. Nádobu překryjí černou látkou a nad ní pověsí lampu s minimálně 60wattovou žárovkou. Podle velikosti bedny, jejího utěsnění a výkonu lampy se změří a zkoriguje teplota. Po ukončení fermentace se listy položí jednotlivě na napnutou látku nebo papír a v teplé a dobře větrané místnosti se takto suší 4 dny. Tím je proces ukončen.

Další využití

Kromě nikotinu obsahují některé druhy tabáku i jiné, průmyslově využívané látky. Patří mezi ně například chlorofyl, anabasin, kyseliny jablečná a citronová. Květy se díky vůni používají v kosmetickém průmyslu, z rostlinných stvolů tabáku se získává celulóza, ze semen se pak lisuje olej, který je základní bází pro výrobu laků a fermeží. Pokud vás již tabák omrzel, skuste s ním skoncovat - jak přestat kouřit jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008