Do malého prostoru se hodí závěsný kapsář. Poradíme, jak ho vyrobit

 Dílna 
14. února 2018 12:12 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Obyčejný kapsář může být velkým pomocníkem Internet
Mnoho rodin neustále řeší nedostatek místa a úložného prostoru. Věcí přitom přibývá a tím spíš je potřeba vyřešit, kam s nimi. Jednoduchým řešením se zdá být obyčejný kapsář. Může být nejen látkový, ale také plastový, dřevěný či kovový.

Praktický závěsný kapsář pro ukládání různých drobností se hodí nejen do pokojíčku nebo do koupelny, ale také do kuchyně či předsíně. Na trhu se dá sehnat v různých velikostech a provedeních.

Plastový do mokra

Do koupelny se spíše hodí umyvatelné plastové kapsáře. Některé mají drobné dírky, takže při případném umístění do sprchového koutu z nich jednoduše odtéká nadbytečná voda. Přímo do sprchových koutů se vyrábí i velmi praktické plastové organizéry, které se jednoduše zavěsí na držák sprchy. Pohodlně pak slouží k odkládání mýdel či šamponů. 

Elegantní k lince

Do kuchyně můžete zvolit spíše organizéry dřevěné či proutěné. Vypadají velmi esteticky. Opět se dají zavěsit na dva háčky na zeď nebo na dveře skříňky. Podle toho, jak těžké předměty chcete do kapsáře dávat, zvolte dostatečně pevné úchyty a materiál. Pro kutily se vyrábí také velmi pevné kapsáře, do kterých lze bez obav ukládat i nářadí. Opět je hlavní výhodou úspora místa a přehledné uspořádání drobných předmětů.

Barevný do pokojíku

Do dětského pokoje již tradičně patří kapsáře z pestrobarevných látek. Fantazii se meze nekladou, tedy je jen na vás, jak velký a barevný kapsář zvolíte. Závěs může mít snímatelné kapsy, připevněné suchým zipem, knoflíky nebo vázacími stužkami. Takovéto mobilní provedení vám umožní případné přeskupení, nebo i doplnění dalších kapes podle potřeby. Kapsář může být připevněn na ramínku a díky tomu je možné ho libovolně přemisťovat dle potřeby. Na drobné předměty se hodí i organizér, o kterém jsme psali zde.

Ručně ušitý pro radost

Kapsář můžete koupit, nebo si ho ušít. Má to několik výhod. Kapsář vytvoříte přesně takový, jaký se bude vašemu dítěti líbit, dítě vám může dokonce pomáhat i s výběrem látek. Na jednoduchý kapsář budete potřebovat:

  • 1m pevné látky, nejlépe šíře 140 cm
  • asi 160 cm pevné stuhy na zavěšení
  • nůžky, špendlíky, nitě, křídu, šicí stroj

Jakmile máte látku připravenu, musíte ji rozstříhat na:

  • 1 obdélník šíře 42 x délka 88cm + 2cm na začištění
  • 1 obdélník šíře 42 x délka 50cm + 2cm na začištění
  • 1 obdélník šíře 42 x délka 38cm + 2cm na začištění

Následně dvěma menším obdélníkům začistěte z obou stran okraje (budoucí horní okraje kapes). Dva menší obdélníky položte na sebe a vyznačte si podélný střed (budoucí spodní okraj kapsáře). Vše pěkně našpendlete.

Šití 

Oba menší obdélníky přeložte podél vyznačeného středu napůl a naznačte si kapsy. Druhý větší obdélník už příčně neprošívejte, na obou stranách kapsáře bude tvořit jednu kapsu. Prošité menší obdélníky přiložte podélnými středy na sebe. Kapsář přeložte po vyznačeném středu na polovinu, lícem k líci, a po bocích sešijte a okraje začistěte. Na závěr ušitý kapsář pěkně upravte, začistěte horní okraj a pro zpevnění ho ještě po obvodu jednou prošijte. Když je hotovo, zbývá jen přišít stužku nebo tkaloun na vntiřní boční švy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve