Považujete koberce za přežitek? Pletete se. Výhod mají mnoho

 Dům 
08. února 2018 15:21 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Je mnoho druhů koberců různých barev a vzorů Shutterstock
Co se týče podlahy, patří dnešní doba plovoucím podlahám, linoleím nebo obkladům. Pokud ale považujete koberce za přežitek, pletete se. Stále mají své výhody jako například tlumení hluku nebo udržení tepla.

Koberec stále patří mezi oblíbené podlahové krytiny. Kromě toho, že tlumí hluk a udržuje teplo, jehož čtvrtinu zadržuje v místnosti, také tlumí hluk a pruží při chůzi. Některé koberce umějí přijímat i odevzdávat vzdušnou vlhkost, což vede k příjemnějšímu klimatu v pokoji. Někdy to mohou ocenit i astmatici a alergici, pro které jsou však jiné koberce zdrojem problémů.

Velký výběr

Další výhodou koberců je rychlá a jednoduchá pokládka. Stačí si naměřit velikost pokoje, zajet si do obchodu, koberec přivézt autem, hodit ho přes rameno a donést až domů. Je tichý, měkký a komfortní. Navíc nabízí velký výběr z barev a vzorů. Dobrou volbou je také co se týče ceny a lehčí výměny, než je tomu například u plovoucích podlah nebo obkladů.

Nevýhodou je, že jsou koberce náchylnější k opotřebení, a tím pádem mají poměrně krátkou životnost. Některé jsou nevhodné pro alergiky, protože se v nich drží roztoči, prach a bakterie. Proto je musíte často vysávat, aby se v nich nedrželo příliš mnoho prachu. Občas je dobré koberce i vyprášit, ale s ohledem na to, že na nich máte mnoho nábytku, není jednoduché s nimi manipulovat.

Výběr koberce záleží na tom, do jaké místnosti a k jakému účelu ho chcete. Důležité je vědět, jaké nároky vůbec máte. Jednotlivé druhy koberců slouží pro různé použití. Zvážit musíte i materiál koberce. Můžete si zvolit umělá vlákna nebo přírodní materiál.

Každá místnost je individuální. Je důležité zvážit, jak bude koberec zatěžovaný. Podle toho si pak můžete vybrat ručně tkané kusové koberce, dětské koberce nebo zátěžové kusy. Koberce určené pro střední zátěž se hodí například do ložnice, jídelny nebo obývacího pokoje. U chodby nebo dětského pokoje jsou vyšší nároky.

Celoplošné koberce se docela snadno čistí a některá speciální vlákna jako například teflonová nedovolí nečistotám usazovat se v tkanině hluboko. Kusové koberce jsou vhodné především tam, kde nohy přicházejí do styku se studenou podlahou.

Vázané i všívané

Vázané koberce vznikají technikou vlasových koberců. Na podkladovou tkaninu se upevňují uzlíky z vlasových nití. Ručně vázané koberce vznikají především v asijských zemích. Pomocí automatických strojů se napodobuje metoda ručního vázaní koberců. U vpichovaných kousků jsou jednotlivá vlákna vpichovaná do základní tkaniny pomocí lepidel. Jsou to velmi levné koberce, které jsou sice nenáročné na údržbu, ale nejsou ani tolik kvalitní.

Všívané koberce se tvoří smyčkami přízy všitými do podkladové tkaniny. Zhotovená může být z juty, polypropylénových pásků nebo z jiných materiálů. Další možností jsou koberce s řezaným vlasem. Nejkvalitnější jsou koberce tkané, které mobou být tkané ručně nebo strojově. Chemicky pojené koberce vznikají lepením materiálů na podkladovou textilii. O podlahových materiálech jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008