Dřevo je nádherný materiál, ale péče o něj má svá pravidla. Jak prodloužit jeho krásu?

 Dílna 
13. února 2018 11:05 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Oživte starý nábytek novými barvami Shutterstock
Dřevo je krásným přírodním materiálem, který si můžete prostě jen zamilovat. Hřejivě doplní interiér i exteriér vašeho obydlí. Pokud chcete, aby vám dlouho sloužilo a dobře vypadalo, musíte se o ně naučit pečovat.

Není na škodu vědět, jak odstraňovat staré nátěry, případné plísně a mechy, jak správně brousit, lakovat, natírat nebo olejovat. Každý druh dřeva vyžaduje jinou péči. Jinak budete nakládat se smrkovým, dubovým nebo borovicovým dřevem, jinak se dřevem exotickým, které u nás není domácí a ocitlo se v cizím prostředí.

Starý několikrát natíraný kus dveří vám může posloužit třeba jako zajímavá stolní deska. Jak se zbavit starého nátěru? Budete potřebovat elektrickou brusku s odpovídajícím brusným papírem, chemický odstraňovač nátěrů nebo opalovačku. U starších nátěrů se vám často stane, že nepůjdou úplně odstranit. Dříve se na dřevo používaly mastné fermežové nátěry, které se zapustily hluboko do dřeva. Při nedokonalém odstranění vám pak nové nátěry nemusí úplně přilnout nebo se po čase budou loupat. O renovaci dřevěných dveří jsme psali také zde.

Zaručené louhování

Pokud tušíte, že nátěr nepůjde odstranit, zbývá ještě možnost louhování. Menší kusy, které jdou přepravit, vám v louhárně vloží do louhovací kádě a za pár dnů budou všechny nátěry dokonale odstraněny.

Dřevu nesvědčí velké sucho ani přílišná vlhkost. Ta přitahuje různé plísně a dřevokazné houby. Obranou proti těmto škůdcům jsou protiplísňové fungicidní směsi, které pomocí štětce nanesete na dřevo. Vyplatí se to třeba u venkovního zahradního nábytku.

Není lak jako lak

Máte-li rádi přirozený vzhled dřeva, můžete jako nátěr zvolit olejování či lakování. Při volbě laku zapřemýšlejte nejen o matu či lesku, ale i o tom, na jakém místě budete lak používat. Lak se rozlišuje i na pružný a tvrdý. Na podlahu určitě použijte lak s pružnými vlastnostmi, na rám dveří se bude více hodit tvrdý lak.

Tón dřeva doladíte barevnou lazurou. U ní je výhodou zachování kresby, která po nátěru nezmizí. Světlé dřevo tak můžete změnit do odstínu cedru nebo dubu. Lazury schnou velmi rychle, proto buďte při práci rychlí, aby na dřevu nezůstaly patrné tahy štětcem nebo tmavé skvrny.

Souvislý nátěr chce trochu cviku

Dřevo je možné natřít i krycí barvou, a to syntetickou nebo vodou ředitelnou. Vodou ředitelné barvy lehce vymyjete ze štětců a nezapáchají. U venkovních nátěrů je třeba tyto barvy častěji obnovovat. Proto je pro snadnější údržbu lepší zvolit barvu syntetickou. Při natírání proveďte raději dva nátěry řidší barvou, než jeden hustou. Nátěr by nebyl tak souvislý.

První práce s nátěry dřeva nemusí být vždy dokonalé. Pokud se vám to nepovede podle vašich představ, tak nezoufejte. Každá práce vyžaduje určitou zkušenost, takže vězte, že příště to bude zase o něco dokonalejší.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve