Pořiďte si netradičního domácího mazlíčka. Obohatí vás o nevšední zážitky

 Mazlíčci 
14. února 2018 15:06 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Je oblíbená pro svůj klid a krásné zbarvení Shutterstock
Krajta královská je jedním z nejčastěji chovaných hadů v zajetí na celém světě. Je oblíbená pro své krásné zbarvení a také pro svůj klid, díky němuž její chov není obtížný ani pro začátečníky.

Had je navíc ideální i pro alergiky, jak jsme psali zde. Krajta královská se bude dobře cítit v teráriu napodobujícím přírodní podmínky. Rychle se v něm aklimatizuje, aniž by došlo k ohrožení jeho kondice a zdravotního stavu.

Velikost terária by neměla překročit 1,5násobek délky chovaného hada a neměla by být menší, než dvě třetiny délky krajty umístěné v daném teráriu.

Krajta královská potřebuje teplo

Krajty královské jsou chladnokrevné, potřebují teplo z okolí, které jim musí poskytnout jejich chovatel. Had si sám vybere, jaká teplota mu nejvíce momentálně vyhovuje.

Je velmi důležité, aby měl k dispozici místo na vyhřívání, ale i kout, kde je nižší teplota. Vyšší teplota by se měla pohybovat asi v rozmezí 30 až 32,5 stupně Celsia, nižší teplotní rozmezí asi v hodnotách 25 až 27 stupňů Celsia.

Krajta královská je čistotné zvíře

Krajty královské nejsou naopak náročné na přesné udržování vlhkosti v teráriu. Optimálně by se ale měla pohybovat kolem 55 až 60 procent. Vlhkost můžeme zvýšit přidáním větší misky s vodou a snížit naopak zvýšeným větráním.

Krajty královské jsou čistotná zvířata a je možné jim poskytnout širokou škálu substrátů. Jako vhodné se jeví buková drť, drcená kůra nebo noviny. Obecně platí, že podestýlka nesmí zůstat v teráriu příliš dlouho, zůstávají v ní například zbytky staré kůže, trusu, moči a také paraziti.

Myslete na pocit bezpečí vašeho hada

Jako většina hadů i krajta královská vyhledává tmavá a bezpečná místa, kde tráví většinu času. Pro úspěchy v chovu je pocit bezpečí hada rozhodující. Pokud se krajta nebude cítit v bezpečí, bude trpět stresem, a to se může projevit mimo jiné i úporným odmítáním potravy.

Je také nutné, aby krajta měla v teráriu větve, nebo například kůru z korkového dubu nebo jiný drsný materiál. To je mimo jiné potřeba pro snazší svlékání kůže hada.

Krajta potřebuje dostatek vody

Krajty mají poměrně velkou spotřebu vody. Někteří chovatelé umývají misky s vodou jednou týdně, což je nejzazší hranice. Krajty se také někdy rády stočí celé do misky s vodou a vydrží tam dlouhé hodiny.

Blízkost času svlékání kůže pozná chovatel podle toho, že kůže hada ztrácí lesk, stává se matnou a nakonec se objeví mléčně zakalené oči s modrým nádechem. Hada v této době nerušíme a nepokoušíme se ho ani krmit. Po svléknutí kůže se barva i oči hada vrátí do původního stavu.

Mastomyš může hada pokousat

Potravou krajty královské mohou být celý její život myši, ale z důvodů plnohodnotné výživy je dobré ji převést co nejdříve na potkany. Měla by být krmena jednou týdně a potřebuje jednu myš, potkana, případně mastomyš vhodné velikosti.

To znamená, že krmný hlodavec by měl být maximálně tak velký, jako je největší část těla hada. Nejlepší je krmit krajtu mimo její ubikaci. Krmení mimo terárium také snižuje nebezpečí přítomnosti parazitů z hlodavců v substrátu terária.

Zvláště mladé, nezkušené krajty mohou být hlodavcem pokousány. Nebezpečné jsou v tomto ohledu hlavně mastomyši. Lépe je nenechávat hlodavce bez dozoru s hadem, případně ho můžete před servírováním omráčit.

Krajty mívají potíže s příjmem potravy

Krajty královské také často po nějakou dobu odmítají potravu. Takové období může trvat řadu týdnů, ale i měsíců. Pokud taková krajta výrazně nehubne, je aktivní a nevykazuje žádné známky onemocnění, není čeho se bát. Krajta začne sama zase jíst.

Krajty královské jsou velmi učenlivá zvířata a velmi rychle si zvyknou na manipulaci s nimi. Agresivní jedinci jsou skutečně výjimkou. Je ale důležité, aby měl had po nakrmení nejméně 36 hodin klid na trávení. Klid potřebuje i před svlékáním kůže, kdy nevidí a je více bázlivý.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod