Jak naučit papouška mluvit? Chce to zvolit správný druh a obrnit se trpělivostí

 Mazlíčci 
22. února 2018 15:50 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Mluvit umí jen některé typy papoušků Pixabay
Chcete mít netradičního domácího mazlíčka? Pořiďte si papouška, kterého naučíte mluvit. K tomu však potřebujete notnou dávku trpělivosti a uvědomit si, že to chce slova opakovat, opakovat a opakovat.

Důležité je mít na paměti, že ne všichni papoušci se mluvit naučí. Proto si musíte zvolit takového, který k tomu má předpoklady. Lidé si proto často vybírají větší a inteligentnější druhy papoušků, které se lidskou řeč mohou naučit.

Vhodný typ

Na mluvení se hodí loriové, žakové, amazoňani, senegalci, arové a další. Vhodným příkladem je i loskuták posvátný. Jeho nevýhodou je však nečistota, kterou působí. Proto se doporučuje držet ho v bednové kleci, takže sice na jednu stranu bude umět mluvit, ale na tu druhou budete riskovat neustálý nepořádek i to, že ho budete muset schovávat.

Na řeč jsou dobré i andulky, ale pouze některé. Jednu můžete naučit velké množství slov od jmen přes jiná zvolání až po sprostá slova, z jiné dostanete sotva jedno slovo. Andulky se hodí do každého bytu i domu a jsou vhodné i pro děti. Nejlépe se naučí mluvit mládě, lepší jsou samečci než samičky.

I když budete mít nadaného papouška, je potřeba mít trpělivost a být s ním v neustálém kontaktu. Pokud si myslíte, že ho slova naučíte za chvilku, jste na omylu. Pták potřebuje kontakt s člověkem. Při komunikaci se naučí napodobovat vaše slova ale také intonaci nebo pohyby.

Nejlepší dobou pro učení slov je večer. V tomto čase už je papoušek v klidu a je ochotný před spaním poslouchat, co mu povídáte. Přes den si ho ale zase můžete vzít na ruku a učit ho slovíčka, která chcete. Samozřejmě to ale zkoušejte s takovým jedincem, který si na vás zvykl a vydrží vám sedět na ruce. Létající papoušek slova poslouchat nebude.

Vnímat projevy

Platí, že papoušek bude vnímat vaše slova, ale vy musíte vnímat i jeho projevy. Například roztaženými křídly prosí mláďata rodiče o potravu, vám tak může papoušek dávat najevo, že chce pustit z klece. Pokud nebude úspěšný, klidně spustí křik. Když si v tomto nebudete rozumět, zvíře se od vás odtáhne a může i začít klovat.

Když ho učíte mluvit a chcete, aby třeba ráno popřál hezký den a večer dobru noc, musíte slovní spojení používat ve vhodnou dobu. Když si papoušek ráno navykne na přání hezkého dne a večer na hlášku dobrou noc, je velká pravděpodobnost, že to začne říkat také. Zpočátku se může stát, že než papoušek pronese první slova, bude si pískat melodii nebo napodobovat další zvuky jako třeba mobil, budík a podobně. O správném krmení papouška jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve