Výběr konferenčního stolku nepodceňte. Důležitý je rozměr, materiál i tvar místnosti

 Dům 
22. února 2018 13:24 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Konferenční stůl je důležitou součástí pohovky Shutterstock
Středobodem každého obývacího pokoje bývá obvykle pohovka, ale bez správného konferenčního stolku by ani sebelepší gauč nemohl být perfektní. Možná se vám na první pohled zdá, že na výběru malého stolíku k sedačce není co pokazit, to jste ale na velkém omylu.

Pokud jste si někdy domů pořídili nevhodný konferenční stolek, víte, jak je to nepříjemné. Někomu nevyhovují příliš nízké stolky, dalšímu zase moc vysoké. Někdo nedá dopustit na malý rozměr, jiný zase nadává, že se mu na pidi stolek nevejde pomalu ani hrnek s kávou. O vzhledu stolku ani nemluvě. Nestačí, že se vám stolek líbí v obchodě, je třeba vybrat takový, který u vás doma perfektně zapadne do interiéru. O tom, jak v obýváku správně rozložit nábytek, jsme psali zde.

Před pořízením konferenčního stolku by si každý měl uvědomit, k čemu tento kus nábytku vlastně slouží. V ideálním případě by totiž měl být využitelný pro každou příležitost – nabízí odkládací plochu pro rychlé pohoštění při rodinných oslavách, večerních posezeních či odpolední siestě. Poskytuje úložný prostor pro časopisy, fotoalba nebo dálková ovládání, ale hodí se i pro obyčejné podložení bolavých nohou po perném dni.

Zamyslete se nad svými zvyky

Právě účel konferenčního stolku hraje velký prim. Každý to má totiž nastavené jinak. Uvědomte si proto, k čemu bude konferenční stolek sloužit právě ve vaší domácnosti.

Jiný typ bude dobré vybrat ve chvíli, kdy si na stolek položíte maximálně kávu a noviny. Pokud ale víte, že čas od času u konferenčního stolku i povečeříte, je lepší tomu svůj výběr přizpůsobit. A jestli už dopředu tušíte, že se vám na stolku budou kupit věci, které je lepší někam uschovat, rozhodně se poohlédněte po stolku se šuplíkem nebo alespoň jednou přihrádkou.

Každopádně bez ohledu na to, k čemu budete stolek používat, nikdy si ho nepleťte se stolkem odkládacím. Jen málo věcí vypadá tak odpudivě, jako upatlaný stolek zavalený hromadou různých předmětů.

Ideální rozměry

Správná výška konferenčního stolku se uvádí od 40 do 50 centimetrů. Ne každému ale právě tyto rozměry mohou vyhovovat. Hodně závisí také na výšce vaší pohovky. A pokud budete chtít u konferenčního stolku občas i povečeřet, myslete na to. Ohýbat se nepřirozeně nad talířem jídla moc příjemné není.

Rozměr vašeho stolku by měl také ladit k velikosti gauče. Mít malinkatý stolík u obřího gauče vypadá značně neharmonicky. A je to i nepraktické. Když si pak návštěva bude chtít podat třeba šálek s kávou, bude si muset stoupnout a udělat zbytečně několik kroků navíc, což na komfortu moc nepřidá. Podle odborníků by délka stolu měla odpovídat tak polovině až dvěma třetinám délky pohovky.

Jaký zvolit materiál?

Není radno podcenit ani materiál, kterému dáte přednost. Nedejte hned na první dojem a raději se pořádně zamyslete, zda vybraný materiál je vhodný zrovna do vaší domácnosti. Nejčastěji budete vybírat mezi stolky ze dřeva, kovu, skla, lamina, plastu nebo jejich kombinace.

Skleněné konferenční stoly vypadají krásně a hodí se obzvláště do stísněnějších prostor, ale počítejte s tím, že jsou podstatně náročnější na údržbu.

V případě kovového stolku volte zejména nerezovou ocel, která je odolná. Myslete však také na to, že tento materiál je chladný a hřejivému pocitu moc nepřidá.

Při nákupu dřevěného stolu se ptejte po materiálu, který je skutečně použitý. Že je na povrchu třešeň, neznamená, že je i uvnitř. Také si všímejte, jak jsou připevněny nohy stolu k desce. Fórovým řešením se raději vyhněte velkým obloukem.

Pokud máte v rodině malé děti, které se rádi veškerého nábytku přidržují, je lepší sáhnout po moderním konferenčním stolku z lamina. A to nejen z důvodu snadnější údržby, ale i s ohledem na bezpečnost vašich ratolestí.

Tvar a velikost místnosti

I tvar místnosti má vliv na to, jak stolek ve vašem obýváku bude vypadat. Nejméně náročným tvarem je obdélník. Hodí se prakticky do každé místnosti a nezabírá tolik místa.

Čtverec bývá na prostor náročnější. Pokud pro změnu chcete dodat pokoji lehkost, pořiďte si kulatý stůl. Počítejte však s tím, že se pro mnoho věcí budete muset více natahovat.

Na své si ale přijdou i příznivci neobvyklých tvarů. Dnes jsou už na trhu bez problémů k dostání stolky ve tvaru kapky, mnohoúhelníku nebo ve tvarech připomínajících tvory známé z mikrobiologie. Pokud se však rozhodnete pro tyto netypické kousky, nezapomeňte, že takový stůl pak bude strhávat pozornost a mohl by se s jinými věcmi v pokoji přebíjet.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008