Pět skvělých nápadů, jak si vyrobit úžasné pomocníky do bytu

 Dům 
25. února 2018 12:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Drahé komerční čističe lze snadno nahradit Shutterstock
Pokud vás baví domácí výroba zlepšováků, které se uplatní ve vaší domácnosti, máme pro vás pár nápadů. Jednak získáte skvělé ekologické pomocníky, jednak díky domácí výrobě ušetříte rodinný rozpočet.

Velké množství věcí, které doma běžně využíváte, nemusíte za každou cenu kupovat v obchodě. Komerční produkty jsou často předražené a plné chemikálií. Jde to i jinak - zdravěji a hlavně levněji.

Domácí krém na boty

O kožené boty je třeba se starat a čas od času je pořádně namazat krémem je základ. Pokud zrovna nemáte doma krém na boty nebo pokud chcete použít ekologičtější přípravek, existuje velmi snadné řešení.

Jestli nemáte čas věnovat přípravě krému na boty moc času, přijde vám vhod tento rychlý návod. Stačí smíchat olej a citronovou šťávu v poměru 2:1. Směsí potřete boty a nechte pár minut působit, aby se olej mohl vsáknout do kůže. Nakonec stačí vyleštit boty suchým a čistým hadříkem.

Čistič odpadu

Čističe odpadů, které jsou k dostání v obchodech, jsou doslova plné jedů. Přitom existují návody, jak si podstatně šetrnější přípravek udělat doma sám a za pár korun.

Pokud je váš odpad ucpaný, smíchejte půl hrníčku kuchyňské soli a čtyři litry horké, ne vařící vody a nalijte do odpadu. To je celá věda. Pokud je ale váš odpad zanesený opravdu extrémně, nasypejte do odpadu půl hrníčku sody, zalijte stejným množstvím octa. Asi po asi 15 minutách zalijte vařící vodou.

Leštidlo na nerez

Nerez je velmi oblíbený materiál, často se vyskytuje v kuchyni. Jenže nerezové předměty vypadají skvěle jen tehdy, pokud jsou krásně čisté a lesklé. Pokud si nechcete neustále kupovat speciální čističe na nerez, zkuste použít vlastní. Budete překvapeni, jak perfektně funguje.

Potřebovat budete jen olivový olej. Naneste ho trochu na čistý hadřík a důkladně dřez, sporák či další části kuchyňské linky přeleštěte. Můžete nejprve jedním hadříkem odstranit hrubé nečistoty a druhým pak vše vyleštit k dokonalosti. O tom, jak si doma vyrobit čističe na dřevěné povrchy, jsme psali zde.

Domácí calgonit

Bez problémů můžete doma vyrobit i přípravek, který vám spolehlivě nahradí klasický calgonit. Stačí jednou za tři až šest měsíců (podle tvrdosti vody) dát do prázdné pračky látkový pytlík se 100 g kyseliny citrónové a dát na 90 stupňů Celsia vyprat.

Pokud chcete účinek kyseliny ještě zvýšit, přidejte k látkovému pytlíku s kyselinou ještě nějaké bílé prádlo, třeba látkové pleny. Zvýší se tím odstředivá síla a kyselý roztok se tak dostane opravdu všude.

Antibakteriální čistič

Antibakteriální čistič využijete při úklidu v kuchyni i koupelně.  Navíc bude krásně vonět, což ocení hlavně ti, kterým přípravky na bázi octa moc nevoní.

Na jeho výrobu budete potřebovat pomerančové šlupky, vinný ocet, zavařovací sklenici, kávový filtr a láhev s rozprašovačem. Pomerančové šlupky nacpěte do zavařovačky a zalijte octem. Nechte macerovat 3 měsíce. 2x za týden, nebo jak si vzpomenete, protřepte. Po 3 měsících přelijte přes kávový filtr do láhve s rozprašovačem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008