Tukové bulky u psů: riziko nebo banalita?

 Mazlíčci 
05. března 2018 15:19 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Každý nový útvar na těle psa by měl vidět veterinář Shutterstock
Objevili jste při hlazení svého psa pod jeho kůží podivný útvar, který tam předtím nebyl? Možná jste dokonce při následném pátráním zjistili, že jich má váš pes hned několik a začalo vás to znepokojovat. Není divu. Rakovinu od neškodných tukových bulek totiž hmatem nepoznáte.

Tukové boule neboli lipomy jsou nezhoubné nádory z tukové tkáně, které pomalu rostou pod kůží a v podkožní tkáni. Obvykle se jedná o měkké útvary, které mohou postupem času dorůst do větších rozměrů a mohou zvířeti bránit v normálním pohybu.

Obzvlášť pokud má pes vyšší příjem živin a omezený pohyb, tukové bulky mnohem rychleji rostou. O tom, jak je psí obezita nezdravá jsme psali zde. Zvířatům mohou být lipomy nepříjemné, ale samy od sebe nejsou bolestivé. Nejčastěji se objevují u psů starších osmi let.

Nejčastější výskyt

Lipomy se nejčastěji objevují mezi zadníma nohama, na hrudi, nebo v axilární oblasti předních nohou, což je podobné místo, jako u člověka podpaží. Často také rostou na břiše, ale vyskytovat se mohou prakticky kdekoliv na těle.

Jakmile se objeví první tuková bulka, je velmi pravděpodobné, že brzy začnete nacházet další nádory, které ovšem nemusí být zhoubné či metastatické.

Riziko pro psa

V souvislosti s benigními lipomy, tedy těmi nezhoubnými, se také můžete setkat s pojmem infiltrativní lipom. Jedná se o takový druh tukové bulky, který sice není zhoubný, nicméně napadá svalové a vazivové tkáně a veterinář by jej měl chirurgicky odstranit. V tomto případě však počítejte s recidivami.

V nejhorším případě se můžete setkat s liposarkomem, který již patří do kategorie zhoubných nádorů, může se dále šířit a v konečné fázi i metastázovat do plic, kostí a dalších důležitých orgánů. Vyskytuje se sice velmi vzácně, ale i tak by ho měl brát veterinář při prohlídce v úvahu a v případě podezření provést histologické vyšetření vzorku, který chirurgicky odebere.

Vždy k veterináři

Tak jako tak by měl váš veterinář vždy vidět jakýkoliv nový útvar, který pozorujete na těle svého psa. Na základě vašeho laického vyšetření nikdy nemůžete sami určit, o jaký typ lipomu se jedná.

Léčba není potřeba

Pokud váš veterinární lékař stanoví, že se skutečně jedná o nezhoubný lipom, léčba není nutná. Většina tukových bulek v určité fázi svůj růst zastaví a psovi nepůsobí vážné problémy. V případě potřeby se však lipomy odstraní chirurgickým zákrokem, při kterém se v narkóze bulka nařízne, její obsah vymáčkne a kůže se následně zašije. Většina lipomů však odstraněna být nemusí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008