Nevíte si rady s exkrementy vašeho psa? Zkuste je kompostovat

 Zahrada 
06. března 2018 10:23 / Jan Novák
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kompostér na psí výkaly může dokonce také zkrášlit vaši zahradu Internet
Nevíte si rady s psími exkrementy? Za určitých okolností je lze kompostovat. Musíte však dodržovat bezpečnostní pravidla, abyste neohrozili své zdraví. Více se dozvíte v našem článku.

Výkaly většiny domácích zvířat lze za určitých podmínek kompostovat. Je to organický materiál podléhající biologickému rozkladu, je však třeba dodržovat určitá pravidla.

Při kompostování musíte zajistit vyšší teplotu

Pes je masožravec a jeho výkaly tak na sebe mohou vázat patogenní organismy, které přenášejí nemoci i na člověka. Mohou obsahovat různé původce chorob či vajíčka parazitů, proto je nutné zajistit při kompostování takovýchto materiálů teplotu nad 65 stupňů Celsia, a to po dobu nejméně šesti dnů.

Psí výkaly lze v menším množství také zapravovat do hloubky asi 20 centimetrů pod povrch do kompostu v domácím kompostéru nebo přímo do půdy a lehce vždy zasypat vápnem. Nelze je ale dávat do popelnic na bioodpad, které jsou určeny jen pro rostlinné zbytky.

Pořídit můžete speciální kompostér nebo si vyrobit vlastní

Kompostér na psí exkrementy si můžete vyrobit sami s využitím dřeva a plastových nádob, podobně jako si lze vyrobit kompostéry na bioodpad, jak jsme psali zde. Nebo si můžete pořídit kompostér speciální, kterých je na trhu několik. Zásadní je, že se umisťuje minimální částečně do země.

Pokud se rozhodnete vyrobit si vlastní kompostér na psí exkrementy, sežeňte si plastovou nádobu s víkem, uřežte její dno a do stěn kvůli vzdušnosti navrtejte díry. Pokud kontejner nebude v zemi celý, do části, která bude vidět, díry nevrtejte, abyste zabránili šíření zápachu.

Dále je třeba vykopat v zemi jámu, umístit do ní upravený kontejner, nasypat na dno menší kameny, případně kousky cihel kvůli drenáži, na to trochu směsi suché trávy, listí či větviček. Pak už můžete vhazovat exkrementy, lehce je zasypávat vápnem (případně speciálním dezinfekčním prostředkem) a prokládat suchou trávou, listím, větvičkami.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod