Jak zařídit místnost v odstínech jedné barvy

 Dům 
05. března 2018 09:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Designový tip jen pro odvážné Shutterstock
Obdobné pokoje jste nejspíš vídávali pouze na stránkách módních a designových časopisů. Vypadají, jako by vypadly z pohádky. Patří to k odvážnějším designovým krokům týkajících se vašeho domova a rozhodně se nehodí pro každého.

Pokud se ale nebojíte opravdu svérázného vzhledu a chcete mít doma něco výrazně originálního, zde je několik tipů, jak na to.

Vše je potřeba promyslet

Tento vzhled je opravdu jen pro ty, kteří mají rádi dobrodružství. Toto rozhodnutí je třeba si pořádně dopředu rozmyslet. Bude se vám tato barva líbit i za dva roky? Co když najdete perfektní kousek nábytku, do kterého se zamilujete, ale nebudete si ho moci pořídit, protože jeho barva nebude odpovídat? Co když pokoj budou vaši hosté kritizovat? Jestli jste si promysleli všechny podobné otázky, můžete se pustit do příprav.

Pečlivě vyberte barvu

Nejdříve vás čeká nejdůležitější rozhodnutí. Musíte si zvolit barvu. Asi je zřejmé a není třeba zdůrazňovat, abyste vybírali takovou, která se vám nejvíc líbí a od které už máte několik věcí, které jste si oblíbili. Můžete se podívat i do šatníku, která barva v něm převažuje a volit podle toho. Pokud se chcete přeci jen v rámci možností držet při zemi, lze zvolit i něco neutrálnějšího, jako je bílá nebo odstíny šedé.

Vytvořte paletu

Klíčem k tomu, aby vaší paletě dominovala jedna určitá barva, je použít různé odstíny vaší zvolené barvy. Nejsnazší způsob, jak to provést, je zajít do obchodu s barvami, který máte poblíž, a odnést si odtamtud vzorník s vaší oblíbenou barvou. S trochou šikovnosti najdete tyto barevné škály i na internetu. Z této škály vyberte tři až pět odstínů. Takto získáte dostatečné množství možností, ze kterých budete dále vybírat.

Začněte u zdí

Když budete nakupovat barvy na zeď, můžete rovnou přikoupit jeden až dva odstíny světlejší a tmavší, než je vaše zvolená barva. Ty, které nevyužijete na zdech, lze využít k natření nábytku, jež budete chtít použít ve vaší téměř jednobarevné místnosti.

Při vybírání nábytku se soustřeďte na texturu a tvar. Protože téměř všechno v místnosti bude mít podobnou barvu, vaše oči se budou soustředit na kontrasty, které jim můžete dopřát v podobě zajímavých tvarů nebo materiálů. Drobnosti a dekorace lze vybírat z neutrálního materiálu, jako je například dřevo, nebo s jejich pomocí naopak můžete dodat místnosti nějaký nepříliš výrazný barevný kontrast úplně jiné barvy, než jsou odstíny vaší palety.

Pokud se vám nelíbí nápad jednobarevné místnosti, můžete si zde přečíst o využití barev komplementárních.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47