Jak správně pečovat o brýle, aby sloužily co nejdéle

 Ostatní 
13. března 2018 14:25 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Brýle jsou dnes i pěkným módním doplňkem Shutterstock
Mnoho z nás nosí každý den brýle. Jsou naší součástí, potřebujeme je. Umíme se ale o ně správně starat? Jak to zařídit, aby nám sloužily co nejlépe a nejdéle? Máme dobré rady.

Potřebu korekce zraku pociťovali lidé odpradávna. Už před začátkem letopočtu máme dochované informace o tom, že se museli bohatí lidé při zhoršeném zraku spoléhat na své otroky. A později Seneca používal ke čtení skleněnou kouli naplněnou vodou. Ve středověku zase zdomácněly mezi vzdělanci tzv. čtecí kameny, které se pokládaly na text, který zvětšovaly. Šlo vlastně o lupu, která měla jednu stranu rovnou. Brýle jako takové se objevují někdy kolem 13. století.

Dnešní brýle

Současné brýle jsou v mnohém podstatně dál, než byly tyto korekční pomůcky před dvaceti či třiceti lety. Místo skel se používají téměř výhradně lehčí plastové čočky. K dispozici jsou UV filtry a pevné části bývají vyrobeny z odolných materiálů. Panty mají pružinky. Brýle dobře sedí a jen tak nespadnou. Hlavním nebezpečím pro ně jsme my sami, tedy přesněji řečeno naše špatné zacházení.

Čištění

Brýle je třeba pravidelně čistit. Čištění provádíme ze dvou důvodů. Jednak proto, aby skla byla opticky zcela průchodná a nečistoty neomezovaly naše vidění, a také proto, abychom odstranili pot z těch částí brýlí, které jsou v kontaktu s kůží. Nejlepším způsobem je brýle opláchnout čistou teplou vodou. Skla se následně čistí nejlépe hadříkem z mikrovlákna, případně z jelenice. Mikrovlákno má i jiné skvělé vlastnosti. O využití tohoto materiálu jsme psali už dříve v článku o potazích. Opláchnutí je důležité, abychom odstranili prachové částice, které by mohly jinak při tření čoček jemný povrch poškodit. Drobnějším otěrem narušujeme ochranné vrstvy, tedy vrstvu antireflexní a UV. Za přítomnosti hrubších částic dojde k poškození povrchu, které již vytváří opticky rušivý zásah do čočky a nám se tak zhoršuje vidění. Naštěstí zde nehrozí stejné problémy jako při špatné péči o kontaktní čočky, kdy hrozí i ztráta zraku.

Ostatní části brýlí otřeme do sucha libovolným jemným hadříkem, ručníkem či jiným vhodným materiálem. Nenecháváme na brýlích vodu a současně tak odstraňujeme zbytky potu. Pot by mohl způsobit korozi některých kovových částí či degradaci použitého plastu.

Kontrola spojů

Čas od času překontrolujte nebo nechte v optice překontrolovat brýle z hlediska dotažení jednotlivých šroubků. Někdy se totiž začne některý spoj uvolňovat, a když nakonec šroubek vypadne, může dojít ke ztrátě části brýlí, což už bývá citelná škoda a v některých případech nenahraditelná. Navíc vám takový problém způsobí mnohem větší potíže tím, že po určitou dobu nemůžete své brýle používat.

Správné nastavení umístění brýlí

Není od věci si zapamatovat nebo vyfotit, jak vám brýle seděly, když jste si je pořídili. Po čase srovnejte stav jejich pozice. Jestliže se změnila, buď proveďte mírnou korekci pomocí ohýbání sedel, tedy oněch plošek, kterými brýle sedí na vašem nose. Jde totiž hlavně o to, aby optická osa vašeho oka směřovala přes optickou osu brýlí. Jen tak je zaručena správná korekce zraku, jak ji určil váš oční lékař.

V některých případech je také vhodné upravit ohyb koncovek, aby netlačily v oblasti za ušima, ale současně, aby vaše brýle neměly tendenci sjíždět z nosu dolů.

Pouzdro

Pokud brýle nepoužíváte pravidelně a po většinu času, kdy jste vzhůru, je určitě třeba ukládat brýle do pouzdra. Pořiďte si raději pouzdro pevné, které brýle ochrání i při pádu či pod tlakem. V pouzdře můžete také nosit vhodný hadřík pro čištění a tím je i on chráněn před zašpiněním a pochytáním prachu, který by mohl následně poškodit vaše brýle.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008