Toužíte po společníkovi a zárověň hlídači? Pořiďte si berňáčka

 Mazlíčci 
19. března 2018 13:06 / Jan Novák
  1
📷
4 fotografie v galerii
Bernský salašnický pes je přátelský a dobře ovladatelný Shutterstock
Plánujete pořízení psa a nevadí vám větší plemeno? Zkuste si koupit "berňáčka", bernského salašnického psa. Je přítulný, mírumilovný a dobře ovladatelný. Budete ho milovat vy i vaše děti.

Bernský salašnický pes pochází, jak již napovídá jeho jméno, ze Švýcarska. Jeho předkové hlídali stáda na pastvě a selské statky, ale také nosili zboží či tahali vozíky mířící s nákladem na trhy. Má tak vlastnosti domácích i pasteveckých psů.

Nikdy se neprojevuje agresivně

Vůči známým osobám se chová mírumilovně, k cizím lidem je zpočátku nedůvěřivý, nikdy se však neprojevuje agresivně. Ve společnosti ostatních psů je klidný a přátelský, nevyvolává rvačky. K dalším domácím zvířatům je velmi tolerantní a nemá žádné sklony je lovit.

Toto plemeno je velmi vhodným společníkem dětí. Má je velmi rád a je jim dobrým kamarádem. Pro jeho velikost, sílu a ochranitelské pudy však není vhodné, aby jej malé dítě samo vedlo na vodítku.

Výcvik pejska není složitý

Bernský salašnický pes je dobře ovladatelný a výchova nebývá složitá, protože se velmi rád a dobře učí. Možný je i speciální výcvik, mnoho příslušníků tohoto plemene má složeno různé pracovní zkoušky, ať již jde o klasický kynologický výcvik či například výcvik záchranářský.

Bernský salašnický pes může být celoročně venku. Potřebuje svobodu a volnost. Není tak vhodné, aby byl po celý den uzavřen v kotci. Tento pes pohyb miluje, a i když je chován na zahradě, potřebuje pravidelné vycházky.

"Berňáček" je přirozený hlídač

Většina příslušníků tohoto plemene miluje vodu a ráda plave. Štěňata a mladí psi však nesmí být vystavováni přílišné zátěži. Bernský salašnický pes má přes svoji přátelskou a mírumilovnou povahu přirozený hlídací instinkt, a pokud je potřeba, umí i tvrdě zasáhnout.

Pokud vás bernský salašnický pes nezaujal nebo pokud preferujete menší psí plemena, zkuste se inspirovat v tomto našem článku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod