Dřevěný zahradní nábytek se po zimě vyplatí ošetřit

 Zahrada 
17. března 2018 08:40 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ochráníte ho tak proti vlivu počasí, plísním i dřevokaznému hmyzu Shutterstock
Dřevo jako každý přírodní materiál absorbuje vlhkost nebo vysychá, což u zahradního nábytku výrazně ovlivní vzhled i životnost. Při změnách vlhkosti a teploty může docházet k drobným tvarovým změnám, kterým je možné ve značné míře předejít.

Nový, ještě nepoužívaný nábytek, se doporučuje hloubkově ošetřit proti plísním, dřevokaznému hmyzu a jeho povrch napustit přípravkem, který omezuje povětrnostním vlivům. V druhém případě je třeba se starat i o starší nábytek – obnovovat impregnaci a povrchový ochranný film a před sezónou jej zbavit špíny. Jak se starat o zahradní nábytek z jiných materiálů jsme psali zde.

Nábytek z exotického dřeva má sklon ke změnám barvy

Zahradní nábytek z exotických dřev, jako je  teak, meranti nebo durian, mívá sklon k barevným změnám. Čím je nábytek starší a více vystaven venkovnímu prostředí, tím se původní barevný odstín výrazně mění.

Některý materiál je odolnější, jiný méně. Nábytek z exotického dřeva vydrží někdy i 20 let, aniž by se během této doby chemicky ošetřoval. Dřevo je odolné proti hnilobě, dřevokazným houbám i škůdcům. Neutrpí přitom ani po vzhledové stránce.

Impregnace u měkkého dřeva vydrží jen sezónu

S měkkým dřevem se u zahradního nábytku setkáme nejčastěji u výrobků z akátu, modřínu, borovice či smrku. Ačkoli někteří výrobci tvrdí, že dřevo zahradního nábytku je velmi odolné vůči venkovním vlivům, nespoléhejte se, že vydrží jako nábytek z exotických dřev, i když je tlakově ošetřeno nebo impregnováno.

Původní impregnace vydrží jednu sezónu a pak je vždy třeba nábytek ošetřit ochranným nátěrem, nejlépe s obsahem fungicidních složek proti plísním a dřevokaznému hmyzu.  Ochranné nátěry a lazury jsou  na trhu v dostatečném výběru i nejrůznějších odstínech.

Aplikace přípravků má svá pravidla

Jaké přípravky a techniku zvolit záleží na tvrdosti dřeva a umístění nábytku v exteriéru. Pro trvale umístěný nábytek venku a zvláště z exotických dřev je vhodnější olejování, které zabraňuje úplnému nežádoucímu vyschnutí dřeva.

Hlavní zásadou při olejování je nanášení oleje na očištěný a dostatečně vyschlý povrch. Dbejte vždy na to, aby byl olej rovnoměrně nanášen v tenké vrstvě a ve směru dřevěných vláken. Olej se nanáší štětcem z přírodních vláken, která nezanechávají viditelné tahy po štětci.

Pro běžnou údržbu zahradního nábytku stačí ročně dvě aplikace olejovou impregnací, aby nábytek zůstal vzhledově pěkný a udržel si dlouhou životnost.

Teakový olej zasychá rychleji než lněná fermež a na povrchu vytváří trvanlivější vrstvu. Lněná fermež je vhodnější k obnovení vzhledu staršího opotřebovaného dřevěného nábytku, který je vystaven povětrnostním vlivům.

Včelí vosk je vhodný na nábytek na kryté terase

Aplikace včelího vosku je záležitostí spíš pro nábytek umístěný na kryté terase. Voskováním získá dřevo sametově hladký vzhled. Nanáší se nikoliv štětcem, ale měkkým hadříkem jemnými kruhovými pohyby mezi vlákna, v rovnoměrně rozložené vrstvě. Podélnými pohyby se pak vosková vrstva vyhladí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve