Vybíráme blesk pro foťák

 Ostatní 
18. března 2018 14:45 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ke kvalitnímu fotoaparátu patří kvalitní blesk Shutterstock
Každý, kdo fotí, ví, jak důležité je mít dostatek světla. Fotky bez blesku sice bývají zajímavé, ale někdy se bez něho neobejdeme. Jestliže nestačí ten vestavěný, je na čase se podívat po externím. Máme několik jednoduchých a dobrých rad.

Externí blesky nabízejí podstatně vyšší výkon a celou řadu doplňkových funkcí, které mohou být velmi důležité pro kvalitu snímku. Na výběr máme celou řadu blesků. A protože bývá zbytečné utrácet za originální blesky, můžeme koupit dokonce záblesková zařízení od alternativních výrobců.

Čím se blesky liší

V zásadě se dělí na tři kategorie. Tou první jsou amatérské blesky, které nemají prakticky žádné možnosti nastavení. Hlava se nedá otáčet ani vyklápět. Výkon je nízký. Poloprofesionální blesky už mají možnost vyklápění i natáčení hlavy a dají se odpalovat na dálku. Profesionální mají tyto vlastnosti dovedené k dokonalosti. Můžete například odpalovat celou skupinu blesků i přes kabel. Poloprofesionální a profesionální blesky mají také vyšší výkon, který udává tzv. směrné číslo. Čím je toto číslo vyšší, tím lépe. U těch výkonných se pohybuje směrné číslo kolem 60.

Výběr

Především je třeba si uvědomit, k jakému účelu chceme blesk používat. Jestliže je naším hlavním záměrem jen mírně zvětšit dosah toho vestavěného, stačí nám samozřejmě ten nejjednodušší blesk na trhu. Pokud nám ale už více záleží na pokrytí prostoru a na kvalitě snímků, měli bychom jít minimálně do poloprofesionální kategorie. V ní se zase orientuje podle toho, zda je pro nás důležité odpalování na dálku nebo výkon. Dají se totiž koupit blesky, které v základní kategorii mají velmi vysoký výkon, ale pro možnost dálkového odpalování mají jen to nejjednodušší řešení. Jde o blesky, které se dají na dálku odpálit optickým signálem z fotoaparátu. Mezi fotoaparátem a bleskem musí být přímá viditelnost. Jestliže stojíte o možnost odpalu, která bude spolehlivější, hledejte blesk s odpálením přes rádiový signál. Tato funkce je buď integrována do zařízení, nebo si můžete přikoupit „mezikus“.

Je samozřejmostí, že si zakoupíte blesk, který je kompatibilní s fotoaparátem, který máte. Přesto je dobré si před vlastním nákupem přečíst různé recenze a rady od těch, kdo nakoupili před vámi. U originálních blesků je kompatibilita samozřejmostí, ale i u nich se vyskytují různé „vlastnosti“, které by vám nemusely vyhovovat. V ještě větší míře to platí u blesků alternativních výrobců. Přesto se právě v této kategorii dá najít řada výrobků, které jsou výkonnější než originální blesky a jejich cena bývá i poloviční či ještě nižší.

Další důležité parametry

Z uživatelského hlediska nás zajímá, kolik záblesků je schopen blesk udělat na jednu sadu baterií. Není od věci mít jistotu, jak se blesk chová při provozu na akumulátory, protože jejich použitím si můžete významně zlevnit provoz zábleskového zařízení. Hodně důležité je, jak rychle se blesk nabije. Co by bylo platné, že máme výkonný blesk, pokud bychom museli čekat deset vteřin na záblesk. U těch lepších počítejte proto s časem kolem dvou až tří sekund. A pro představu je dobré si také uvědomit, co znamená ono směrné číslo. Je součinem clony a vzdálenosti. Jestliže si tedy směrné číslo blesku vydělíte nejmenším clonovým číslem vašeho objektivu, dostanete vzdálenost v metrech, na kterou je potom ještě možné tvořit snímky.

Pro někoho může být důležité pro rozhodování, jaká je hlučnost blesku, zejména hlučnost při nabíjení. Existují prostředí, kde by i nepatrný nepříjemný zvuk rušil. Rušivý ale může být i zvuk motorku, který v hlavě blesku upravuje umístění výbojky, aby se přizpůsobil dosah záblesku nastavení vašeho zoomu. Blesky zkrátka nejsou zcela bezhlučné a s tím je třeba počítat a vybrat podle svých potřeb. Jestliže si chcete připomenout, co všechno můžete se svým fotoaparátem podnikat, najděte si starší článek na našem webu zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod