Potřebujete vyčistit zahradní jezírko? Máme pro vás jednoduchý fígl

 Zahrada 
20. března 2018 15:04 / Jan Novák
  1
📷
5 fotografií v galerii
Jarní úklid jezírka se může obejít bez chemických přípravků Shutterstock
Chystáte se pomalu na čištění vašeho zahradního jezírka? Pokud se v něm objeví žabí vajíčka, nechte raději pracovat přírodu. Pulci jezírko zbaví řas, žáby zase zkonzumují spoustu larev otravného hmyzu.

Zahradní jezírko bez ryb je pro žáby ideálním místem pro rozmnožování. Tito obojživelníci obecně trpí nedostatkem stojatých vod. Za poskytnutí útočiště se vám bohatě odvděčí tím, že ve vašem jezírku vyčistí vodu. A to přírodním způsobem bez použití jakýchkoliv chemických prostředků.

Nejčastěji k jezírku dorazí skokani a ropuchy

Na zahradě se nejčastěji potkáme se skokany a ropuchami. Skokani mají štíhlé, protáhlé tělo s hladkou pokožkou a velmi dlouhýma zadníma nohama s plovacími blánami mezi prsty. Ropucha je naopak zavalitá a má kratší nohy.

Skokan hnědý vylézá někdy i do sněhu

Nejotužilejší a nejpočetnější z tuzemských žab je skokan hnědý, který vylézá po zimování už v březnu nebo počátkem dubna, často ještě na sníh. Rychle pak hledá vodní plochy vhodné ke kladení vajíček. Jedna samice jich může naklást až 4000. Většina z nich skončí stejně jako většina pulců a malých žab jako potrava pro další živočichy.

Z ropuch je nejrozšířenější ropucha obecná

Z ropuch je nejrozšířenější ropucha obecná, objevit se může i ropucha zelená nebo ropucha krátkonohá. Jedna ropuší samička naklade až několik metrů dlouhou šňůrku, kde jsou jako korálky naskládána vajíčka v tisícových počtech. I ropuchy kladou vajíčka ještě v dubnu. Poté se stejně jako skokani od vody vzdalují. Jak se starat o zahradní jezírko jsme psali i zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47