Zkuste si na zahradě vypěstovat indiánské ovoce. Přinese užitek vám i ptákům

 Zahrada 
21. března 2018 10:27 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Muchovník má nádherné bílé květy Shutterstock
Pokud se alespoň trochu zabýváte zdravým způsobem života nebo pokud holdujete netradičnímu ovoci, nemělo by na vaší zahradě chybět indiánské ovoce. Tak se přezdívá muchovníku. O tuto dřevinu je mezi pěstiteli v posledních letech velký zájem.

Muchovníky lze pěstovat jako keř nebo jako strom. Jsou nejen krásné, ale i užitečné. Na jeho plodech si pochutnají lidé i ptáci. Dřevina je hezká po celý rok - má krásné jasně bílé květy, během léta chutné a zdravé plody podobné borůvce a na podzim se listy muchovníku pyšní celou škálou barev od žluté přes oranžovou až po sytě karmínovou.

Muchovník si navíc mohou pořídit i začátečníci - rostlina totiž není nijak náročná na pěstování. Na výběr existuje hodně druhů rostliny, mezi nejznámější druhy patří  muchovník Lamarkův, kanadský, olšolistý, oválný či velkokvětý.

Plody nabité zdravím

Plody muchovníku jsou nejen jedlé, ale také dobré a hlavně zdravé. Chutnají sladce a semínka v plodu mají při rozkousnutí příjemnou mandlovou příchuť.

Kromě vody a cukru obsahují celou řadu vitaminů a účinných látek. Jsou bohaté na třísloviny, pektin, organické kyseliny, vitamin C a B2. V neposlední řadě obsahují také antokyany, které se podílejí na prevenci proti rakovinnému bujení. Na co vše jsou plody muchovníku dobré?

  • Podporují imunitní systém
  • Zvyšují odolnost vůči nachlazení a chřipce
  • Působí jako prevence proti rakovině
  • Mají antiseptické účinky
  • Podporují trávení
  • Zlepšují vyprazdňování
  • Fungují jako prevence proti zácpě
  • Podporují tvorbu červených krvinek
  • Preventivně působí proti anémii
  • Dokáží zpevnit kostní tkáň a klouby
  • Fungují jako prevence osteoporózy

Na zdravých plodech si pochutnají nejen lidé, ale i ptáci. Nemusíte se ale bát, že vás ptáci připraví o celou úrodu. Vzrostlý keř muchovníku poskytne až 10 či 15 kilogramů plodů. U menších dřevin můžete muchovník ochránit před ptačími nálety sítí s hustými oky.

Jak muchovník pěstovat

Muchovník je mezi pěstiteli velmi oblíbený. Tato dřevina je totiž velmi otužilá a nenáročná, roste v téměř jakékoliv půdě.

Zasaďte ho na slunném místě, aby mohly plody dobře dozrát. Pokud potřebujete keř spíše do polostínu, můžete vyzkoušet kalinu, o které jsme psali zde. Do sadební jámy můžete přidat trochu kompostu, pomůže to lepšímu zakořenění keře. Po výsadbě nezapomeňte v suchých obdobích na zálivku. Při dobrém zakořenění pak keř snese i dlouhá období sucha lépe než jiné ovocné druhy.   

Pro výsadbu se nejlépe hodí americké kultivary. Rostliny jsou odolné i vůči velmi silným mrazům (minus 30 stupňů Celsia) a plody dozrávají časně, proto je možné je pěstovat i ve vyšších a podhorských oblastech.

Keře jsou navíc samosprašné, takže pokud chcete na zkoušku vysadit jedinou rostlinu, nemusíte se bát neúrody. U některých druhů se doporučuje pro vyšší procento opylení květů pořídit keře dva (muchovník kanadský).

Další předností muchovníku je jeho odolnost vůči chorobám a škůdcům. 

Keř neroste příliš agresivně a vytváří vzdušnou korunu, není proto náročný na řez. Pokud pod ním budete chtít udržovat trávník, můžete si jej dotvarovat do nízkého stromku.

Jak plody užívat

Chuť drobných, tmavě modrých plodů se liší druh od druhu. Dají se konzumovat čerstvé nebo se používají do pečených čajů, marmelád, sirupů, do sladkého pečiva a v sušené podobě také do ovocných čajů.

Plody muchovníku využijete podobně jako jiné drobné ovoce. Můžete ho například přidávat do různých jídel – do jogurtu, kaše, tvarohu, koktejlu i do koláče.

Můžete je také zpracovat do zavařenin či kompotů nebo vyrobit šťávu. Karmínové zbarvení dužiny je využíváno v potravinářském průmyslu. Odvar z listů pomáhá při žaludečních a střevních potížích.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47