Chcete si vypěstovat vlastní borůvky? Je čas je zasadit

 Zahrada 
02. dubna 2018 15:31 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Borůvky jsou chutné a působí pozitivně na řadu neduhů Shutterstock
Borůvky jsou výjimečným ovocem. Jsou velmi chutné, zdravé a obsahují mnoho vitamínů a antioxidantů. Navíc si je můžete vypěstovat sami na vlastní zahradě nebo kdekoliv jinde, kam se vejdou květináče.

Borůvky navíc krásně vypadají, a tak budou ozdobou vašeho balkónu. Existuje jich více odrůd, ale jedno mají společné. Kvetou ve stejném období a stejně dobře chutnají. Odlišují se jen dobou zrání a velikostí plodů. Doma si můžete vypěstovat třeba i avokádo.

Borůvky potřebují kyselou půdu

Borůvky nevypěstujete v zásadité půdě. Opadají jim listy a neurodí se nejspíš vůbec nic. Potřebují kyselou půdu, kterou běžná zahrada nedisponuje. Získáte ji například pomocí substrátu pro rododendrony či azalky.

Ideální doba na sázení borůvek je právě začátek jara. Zalévat byste borůvky měli dešťovou vodou nebo vodou ze studny. Voda z vodovodu by mohla změnit kyselost zalévané půdy. Pravidelná zálivka má vliv na kvalitu plodů.

Přesazování má svá pravidla

V prvních třech letech není nutné rostlinu stříhat. Borůvky začínají plodit ve třetím roce a plná plodnost nastupuje o tři roky později. V době dozrávání plodů je vhodné rostlinu zakrýt síťovinou, abyste borůvky ochránili před ptáky.

Pokud jste zasadili borůvky doma do květináče, budete muset rostoucí rostlinu přesazovat do větší nádoby. Přesazování má přitom svá pravidla. Na spodek květináče dejte štěrk, potom substrát pro rododendrony nebo azalky, poté znovu dejte vrstvu štěrku, který zadrží vypařování vlhkosti ze zeminy a omezí rozrůstání plevele.

V nížinách začíná sklizeň v červnu

Sklizeň začíná v nižších polohách už začátkem června, ve vyšších polohách o měsíc později. Bobule dozrávají v průběhu 15 až 35 dní podle podmínek. Ideální je, když borůvky sklízíte jeden týden až 14 dní po dozrání, borůvky jsou sladší.

Borůvky můžeme jíst samostatně, vhodné jsou do dortů, knedlíků a koláčů. Jsou zdrojem antioxidantů, pozitivně působí při průjmových a jiných žaludečních obtížích, a dokonce mají vliv proti rakovině. Borůvky se používají i při zánětech močových cest a pomáhají i při kožních onemocněních, šerosleposti a chrání před stařeckou demencí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve