Plastová zatravňovací dlažba je dražší než betonová, ale trávník vám poděkuje

 Dům 
03. dubna 2018 16:31 / Iva Dvořáková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Trávníku se mezi betonovými zatravňovači většinou moc nedaří Pixabay
Betonové zatravňovací dlaždice příliš vysušují hlínu, takže tráva vysetá do otvorů často zajde. Pro zpevnění a zatravnění plochy před domem nebo příjezdových cest ke garáži se podle odborníků více hodí typy z recyklovaného plastu.

Jaro se hlásí a půda rozmrzá. Jenže příjezdové cesty k domu se teď mění na bahnité koupaliště, jehož stopy se táhnou desítky metrů od domu v hnědých čárách.

Tři varianty dlaždic

Pomoci může zatravňovací dlažba. Na trhu jsou k sehnání tři základní varianty zatravňovacích dlaždic. Klasické betonové, plastové tenkostěnné a plastové silnostěnné, které se tvarem podobají těm betonovým. Všechny tři typy dokážou zpevnit povrch, ale pokud myslíte na kondici vašeho trávníku, zvolte raději zatravňovací dlaždice z plastu.

Betonové zatravňováky totiž absorbují vodu a to trávě neprospívá. Plastové zatravňovací dlaždice tímto neduhem netrpí, takže váš příjezd ke garáži bude krásně zelený. A pokud vybíráte osvětlení do garáže, poradíme vám s tím tady.

Z kelímků a tašek

Zatravňovací plastové dlaždice se vyrábějí z odpadních PE fólií s podílem běžného plastového odpadu, jako jsou kelímky od jogurtů, plastové nákupní tašky, obaly od pracích prášků a dalších použitých výrobků. Jsou odolné proti povětrnostním vlivům, UV záření a mají nosnost dostačující nejen pro zpevnění pochozích ploch, ale snesou i zatížení automobilem.

Plast pokládáme jako beton

Nevýhodou je ale to, že budete muset použít stejné postupy jako při klasické pokládce třeba betonové dlažby. Pokud chcete, aby se plocha nebortila a dlouho sloužila, klasické složení neošidíte. Takže je potřeba vykopat zeminu zhruba 20 centimetrů do hloubky, vysypat štěrkem (frakce pět až 30 milimetrů), udusat, pak přijdou asi dva centimetry vyrovnávací vrstvy z jemné drti a může se pokládat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve