Regálový systém je do dílny jako dělaný. Poradíme, na co si dát při výběru pozor

 Dílna 
04. dubna 2018 16:31 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Regálové systémy jsou praktické Shutterstock
Pokud se chystáte vybavit dílnu, garáž, ateliér nebo pracovnu, dost možná padne volba na regálový systém. I mezi regály jsou ale velké rozdíly a výběr není radno uspěchat.

Regálový systém je velmi praktický a mezi kutily hodně oblíbený. Věci vyskládané v regálech jsou přehledné a obvykle můžete systém podle potřeby dále rozšiřovat.

Když se ale na regálové systémy podrobněji zaměříte, zjistíte, že není regál jako regál. Každý typ se hodí na něco jiného. Máme pro vás pár tipů, jak při výběru nesáhnout vedle.

Přesně dané rozměry či variabilita?

V prvé řadě by si měl každý člověk uvědomit, jakému typu regálového systému dá přednost. V prodejnách obvykle narazíte na tyto varianty:

  • Složené - tyto regály už mají daný rozměr konstrukce i polic, není možné jejich části různě kombinovat.
  • Variabilní - takový regál si můžete poskládat podle svých potřeb. Vyberete si potřebnou výšku, šířku i nosnost polic dle vašich potřeb.
  • Nástěnné - patří mezi variabilní systémy, které se upevňují na stěnu. Sami si vyberete polici, nástěnné lišty a nosníky.

Materiál

Regály se vyrábějí z nejrůznějších materiálů. K dostání jsou jak kovové, tak i dřevěné nebo plastové.

Kov - kovové regály jsou velmi pevné a stabilní a mají největší nosnost. Kovová konstrukce je vyrobena ze surového nebo pozinkovaného ocelového plechu. Povrchová úprava v případě surového plechu je prováděna práškovou nátěrovou hmotou. Používají se do dílen, skladů nebo obchodních prostor. Pozor, ve vlhkém prostředí mohou začít reznout, není tedy vhodné je umísťovat ven.

Dřevo - dřevěné regály jsou pevné a stabilní. Pro výrobu těchto regálů se používá přírodní masivní dřevo bez povrchové úpravy. Lak nebo barva tak prodlouží jeho životnost. Protože dřevo dobře vypadá, používají se převážně do interiérů (obytné prostory, vinné sklepy, ateliéry, obchody atd). Regály jsou ideální třeba i do spíže. O tom, jak je zde rozmístit, jsme psali zde.

Plast - regály z plastu se snadno sestavují a jsou nejčastěji vyrobené z lehké polypropylenové konstrukce, která je velmi odolná proti vlhkosti. Proto se nejčastěji používají do interiérů, sklepů, dílen apod. Naopak není vhodné je umísťovat tam, kde hrozí nízké teploty. Plast se potom deformuje.

Způsob montáže

Dalším z kritérií při výběru vhodného regálu je jeho montáž. Máte možnost si vybrat z těchto způsobů sestavení:

  • Šroubovatelné - v balení najdete všechny potřebné šrouby, v případě policového (nástěnného) regálu i vruty a hmoždinky. Sestavení tak dá víc práce.
  • Bez šroubů - na sestavení nepotřebujete žádné nářadí, protože tyto regály se montují bez pomocí šroubů. Jednotlivé díly do sebe stačí jen zacvaknout.

Nosnost

Při výběru správného regálu je důležité zaměřit se nejen na velikost (šířku) polic, ale hlavně na jejich nosnost. Nosnost znamená zatížení police, resp. kolik kilogramů rozložené váhy police zvládne. 

Police do všech typů regálů (kromě plastového) mohou být vyrobené z kovu, z tvrzené dřevotřísky (HDF) nebo z dřevovláknité desky (MDF). Pod každou polici se ještě vkládá výztuha k dosažení vyšší nosnosti. 

Nosnost jedné police se pohybuje od 25 kg až do 500 kg a závisí na velikosti regálu a materiálu, ze kterého je regál vyroben. Např. u plastového regálu se čtyřmi policemi má jedna police nosnost obvykle 25 kg. Jedna police v kovovém regálu naopak zvládne udržet třeba i 450 kg.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod