Co všechno obsahuje krmivo pro psy a kočky? Zvířatům může vážně podlomit zdraví

 Mazlíčci 
04. dubna 2018 14:07 / Marie Popelková
  7
📷
4 fotografie v galerii
Na kvalitní krmivo v supermarketu narazíte jen těžko Shutterstock
Česká republika patří v rámci Evropy k "pejskařským velmocím", přesto majitelé psů i koček často dělají jednu zásadní chybu, která jejich mazlíčky může stát i zdraví. Nevěnují patřičnou pozornost krmivu a často pořizují i takové, které je ve skutečnosti vyrobeno z odpadu.

Podle odborníků pramení chyba majitelů psů a koček z neznalosti a hlavně toho, že řada lidí slepě věří reklamám, které tvrdí, že právě jejich krmivo je pro kočky nebo psy to nejlepší. Jenže ve skutečnosti to tak není. Kvalitní krmivo je nutné podávat nejen psům a kočkám, ale i papouškům - o tomto tématu jsme více psali zde.

Nekvalitní krmivo může mít na zvířata opravdu neblahý dopad. U psů se například může objevit nadýmání, průjem, zápach z tlamy či úporné svědění kůže, které může skončit až marnou léčbou kortikoidy. Výjimkou pak není ani relativně mladé zvíře, které trpí záněty kloubů. Snaha ušetřit za krmivo se tak rozhodně nevyplatí. Kromě toho, že zvířeti zničíte zdraví, peníze uspořené za méně kvalitní krmivo pak v násobcích necháte u veterináře, který bude muset vašeho mazlíčka vyléčit.

Supermarket není zárukou kvality

Podle posledních průzkumů v supermarketech pořizuje krmivo pro psy a kočky až 40 % domácností. Přitom právě zde je snad největší koncentrace krmiva, které má nevhodné složení a je vyrobeno z nekvalitních surovin.

Problém není jen v souvislosti se suchými granulemi, ale i nejrůznějšími konzervami pro psy a kočky. Lidem často stačí přečíst reklamní nápis "kompletní a vyvážená strava pro psy nebo kočky" a už podlehnou iluzi, že svému čtyřnohému miláčkovi dopřejí něco dobrého. Přitom právě krmivo ze supermarketů často může za mnoho zdravotních problémů psů a koček, od nadýmání až po nepříjemné záněty kloubů. 

Krmivo z odpadu

Na žebříčku popularity jsou často známé americké značky. Mnoho lidí si myslí, že to je známkou kvality. Američané vydají každý rok více než 10 bilionů dolarů za krmení pro psy, které se z 95 % vyrábí ze surovin, které nejsou vhodné pro lidskou potřebu. Z odpadu, který nikdo jiný než krmivářské firmy koupit nechce.

Těchto 95 % krmiv je nezávislými odbornými kynologickými časopisy označováno za takzvané komerční krmivo. U těchto produktů lze čekat, že je plné nezdravých krmných obilnin pochybné kvality smíchané s živočišnými odpady. Dále se používají barviva, která mají lidskému zraku evokovat červenou barvu masa, zelenou barvu zeleniny nebo bílou barvu rýže.

Do kategorie komerčních krmiv se řadí všechna krmiva, která používají jiné suroviny než ty, které vyhovují požadavkům na využití v potravinářském průmyslu (human - grade ingredients). Pouze několik značek na našem trhu vyrábí krmivo ze skutečně kvalitních surovin, tvrdí odborníci.

Kafilerní moučka a mouka pro dobytek

Na komerční krmiva už doplatily miliony psů a koček, o jejich majitelích ani nemluvě. Tuna kafilerní moučky z odpadů z drůbežárny stojí samozřejmě mnohonásobně méně než moučka vyrobená z masa kuřat ze stejné farmy. Rýže v potravinářské kvalitě je cenově nesrovnatelná s krmnou pšeničnou moukou určenou pro dobytek. Jenže tato úspora je jen zdánlivá a zvířata i jejich majitelé nakonec na laciné krmivo tvrdě doplatí.

Komerční krmiva mohou mít podíl na alergických chorobách kůže, obezitě, potravních intolerancích, zánětlivých onemocněních střev, chronických ušních infekcích nebo např. zánětech slinivky břišní. To, co lidé ušetří na granulích, jim pak vydá za výdaje u veterináře. Za jeden rok utratí Češi skoro dvě miliardy korun u veterináře. Toto číslo by mohlo být menší, když by lidé více pozornosti věnovali nákupu krmiva, jsou přesvědčeni odborníci.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47