Vybíráte nový stůl na terasu? Poradíme vám, jaké parametry jsou nejdůležitější

 Dům 
06. dubna 2018 15:49 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Materiálů je na výběr spousta, stačí si vybrat Shutterstock
S prvními jarními paprsky začínáme oprašovat zahradní nábytek. A pokud se rozhodujete, zda nepořídit nový stůl na terasu, poradíme vám, z jakého materiálu a jak velký by měl být. Jaké parametry zohlednit, když vybíráte stůl na terasu?

Rozhodně nejde jen o to, jak stůl vypadá. Musíte uvažovat i o prostoru, do kterého jej budete dávat.

Velikost stolu

To, jak velký stůl si pořídíte, by neměl ovlivňovat jen počet lidí, kteří k němu budou nejčastěji usedat, ale také velikost terasy, pro kterou je určený.

Pokud si pořídíte stůl příliš velký vzhledem k velikosti terasy, posazení hostů k němu bude spíše skládáním puzzle než příjemným požitkem. Pro malou terasu tak může být vhodným řešením stůl skládací.

Materiál

Doby, kdy naše terasy okupovaly bílé nebo zelené plastové stoly, jsou už naštěstí pryč. Nic proti plastu, ale nabídka je dnes podstatně širší.

Dřevo

Klasické dřevěné stoly se prodávají v mnoha různých tvarech a velikostech. Ať už se rozhodnete pro stůl čistě dřevěný, nebo pro kombinaci dřeva třeba se sklem, určitě si vyberete.

Měli byste ale preferovat stoly, kde je při nákupu poskytována záruční lhůta minimálně 5 let a více. Takové stoly jsou skutečně kvalitní a stojí za to do nich investovat.

Měkké dřevo má záruky kratší, ale na terasu, kde je stůl vystaven povětrnostním vlivům, se nehodí. Připravte se však na to, že budete muset průběžně investovat čas a peníze také do údržby.

Jde o čištění, renovační nátěry či nástřiky a lazury. Stejně tak musíte pečovat i o dřevěné nádobí v kuchyni, o čemž píšeme tady.

Ratan

Do exteriéru se hodí jen ratan neloupaný, což ne všichni majitelé ratanového nábytku vědí. Loupaný ratan je křehký a rád vlivem povětrnostních změn praská.

Další nevýhodou je, že cenově výhodnější, ale také méně kvalitní kusy nábytku nejsou vždy perfektně zpracovány, takže škrábance na nohou, nebo zatržené nitě na oblečení nebyly výjimkou.

Proto je stále oblíbenější ratan umělý. Vzhledově vypadá podobně, ale je odolnější. I když, také nábytek z umělého ratanu musíte na zimu skladovat mimo mráz, jinak se zničí, a hlavně si při výběru dát pozor, co kupujete.

Garantovaná životnost může totiž být u umělého ratanu jen rok či dva, takže než se necháte zlákat cenou, chtějte podrobné informace.  

Nerez

Velice snadná je údržba stolů z nerezavějící oceli. Nerez nikdy nevyšel z módy a nerezové stoly stále vypadají moderně. Jsou jako dělané pro pobyt venku.

Jejich výhodou je odolnost proti korozi a stačí je čas od času naleštit, aby si zachovaly svůj neodolatelný lesk. Obávat se nemusíte ani přílišného tepla, ani teploty nad 40 stupňů Celsia stůl nijak nepoškodí.

Hliník

Odolné a snadno udržovatelé jsou stoly z hliníku. Stačí je pravidelně umývat a více péče nepotřebují. Vyhýbat byste se měli snad jen manipulaci s ostrými předměty na stole, abyste povrch nepoškrábali. Jinak jsou ale hliníkové stoly stabilní, ale přitom lehké a pyšní se vysokou životností a odolností proti korozi.

Cena


I když je snaha ušetřit určitě rozumná, u stolu na terasu byste měli vždy uvažovat o poměru ceny a požadované životnosti. Levný stůl kupovaný každé dva roky by se vám ve finále mohl podstatně prodražit.

Pokud chcete ušetřit, je lepší nakupovat nový stůl na terasu koncem léta nebo na podzim, kdy i renomovaní výrobci a prodejci velmi kvalitního zahradního nábytku nabízejí svým zákazníkům výrazné slevy.

Ale pokud si chcete užit u stolu na terase celé léto, je lepší si trochu připlatit a nekupovat druhořadý nábytek.

Témata: stůl, terasa, dřevo, plast, nerez
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve