Předpěstujte si sazeničky. Na některé je ještě čas

 Zahrada 
09. dubna 2018 10:52 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jsou semínka, která se mohou sázet právě nyní Shutterstock
Zahradní práce jsou v plném proudu. Pokud chcete ušetřit a máte dost místa, kam dát sazenice, neváhejte. Máme některé rady a doporučení.

Jsou semínka, která už by měla být dávno v půdě. Ale jsou zase taková, která se mohou sázet právě nyní. Pokud nechcete zbytečně platit za sazenice, jestliže chcete mít jistotu, že vám vyroste opravdu to, co chcete, pusťte se do předpěstování.

V čem pěstovat

S úspěchem lze využít kelímky od jogurtů. Pro lepší výsledky do nich udělejte zespodu otvor, aby přebytečná voda mohla vytékat ven. Nezapomeňte pod kelímky dát nějaký plastový tác či jinou nádobu. Pro drobnější rostlinky můžete použít i plata od vajíček. Ke slovu pochopitelně přijdou různé staré a otlučené květináče, misky a další vhodné předměty.

Na předpěstování si buď pořiďte speciální zeminu, nebo použijte kvalitní zeminu ze zahrádky obohacenou o živiny z kompostu. Rostlinky musí mít rychlý start. Budou-li živořit, nic z nich nebude ani později.

Co zasadit

Na prvním místě jednoznačně cukety. Existuje jich velké množství druhů. Vyberte si podle svých potřeb a chuti. Výhodou předpěstování je to, že budete mít jistotu, zda rostliny vzejdou nebo ne. Na přelomu dubna a května byste sice mohli sázet přímo do půdy, ale pokud pak zjistíte, po dalších dvou týdnech, že se nic neděje, mohli byste mít problém věc vyřešit.

Cuketa by měla v teple vyklíčit asi za týden. Sazenice se na záhon dává, když má asi tři pravé listy. Časově to vychází na druhou polovinu května. Můžete samozřejmě kombinovat přímý výsev a předpěstování. Také můžete některé rostliny sázet později, abyste si rozložili úrodu na delší období. Pokud má cuketa hodně živin, plodí hodně, tak stačí dvě až tři rostlinky na rodinu. Pro jistotu jich ale použijte víc. Vždycky můžete své produkty někomu věnovat.

Další oblíbenou pochoutkou jsou melouny. Dají se při správné volbě odrůdy vypěstovat i ve vyšších nadmořských výškách. Ale právě semínka melounů potřebují předpěstovat v teple. Na klíčení se jim hodí teplota alespoň 22 stupňů. Na přímý výsev tedy zapomeňte. Použijte raději větší kelímek či květináč. Rostlinku dobře zalévejte a přihnojujte. Kompost je skvělý, dusíkatá hnojiva též. Pokud budete sázet do dobře prohnojené půdy, výsledky budou výborné.

Rovněž je vhodný čas na předpěstování okurek. Okurky předpěstováváme stejným způsobem. Jen při výsadbě na záhon bychom měli mít dobře připravené místo. Podloží dobře vyložené posekanou trávou a kompostem, původní zeminu navrch. Pak okurky dobře porostou a budou hodně plodit. Máte-li problémy s plísní, raději je pěstujte svisle, plody se budou i lépe sbírat.

Přímý výsev

Jinak můžete samozřejmě většinu běžné zeleniny vysévat přímo na záhony. Takže nezapomeňte zasít mrkev, saláty, červenou řepu, hrách, špenát i různé jiné druhy listové zeleniny. Také si nasaďte různé druhy aromatických bylin, jako je levandule, oregano, tymián, máta či šalvěj. Rozhodně nezapomeňte na kopr, bude se vám hodit k okurkám. A pokud vám zbude čas, můžete si svou zahradu zkrášlit třeba přírodním kamenem. O tom jsme psali dříve zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve