Borelióza u psů? Jak poznáte, že vašeho mazlíčka nakazilo infikované klíště?

 Mazlíčci 
10. dubna 2018 08:05 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Infikovaná klíšťata jsou pro psy velmi nebezpečná Shutterstock
Konečně přišlo jaro, ale s ním bohužel i nesnášení parazité – klíšťata. Chodíte-li se svým psem často na procházky do parku, do lesa či na louku, je velmi vysoká pravděpodobnost, že si váš čtyřnohý kamarád přinese domů infikované klíště, které může ohrozit jak jeho, tak vás. Podle těchto příznaků poznáte, zda se váš pes nakazil či nikoliv.

O tom, že by se klíště nikdy nemělo vytrhávat, ale raději vykroutit a místo vydezinfikovat, ví asi každý majitel psa. Stejně tak všichni vědí, že vhodná antiparazitika mohou snížit pravděpodobnost přisátí klíštěte na psa až na úplné minimum. Která metoda ochrany proti klíšťatům je nejvhodnější, jsme psali zde.

Málokdo však ví, jak moc nebezpečná infikovaná klíšťata jsou a co našim psím parťákům mohou způsobit. Klíšťovou encefalitidou a lymskou boreliózou totiž mohou onemocnět zrovna tak, jako my. Jak poznat, že se nákaza týká právě vašeho psa?

Klíšťová encefalitida

Vzácná ale nebezpečná

Paradoxem je, že pes onemocní klíšťovou encefalitidou celkem často. Nicméně klinické příznaky onemocnění se dostaví jen zřídka. Pokud se tak ale stane, onemocnění má velmi vážný průběh a pokud zvíře vůbec přežije, následná rekonvalescence je velmi dlouhá.

Klinické příznaky

Jestliže se klinické příznaky klíšťové encefalitidy u psa projeví, neliší se mnoho od těch, které se vyskytují u člověka. Pes je však prožívá mnohem vážněji a ve většině případů pro psa nekončí dobře.

Zpočátku si můžete všimnout zvýšené teploty a změny chování, jako například odmítání potravy, zvýšené agresivity, nebo je pes naopak plašší než obvykle. Později můžete pozorovat snížení hybnosti psa a celkové koordinace pohybů, svalové záškuby, ztrátu citlivosti v oblasti hlavy, zvýšenou vnímavost bolesti v oblasti krku či ochrnutí obličejových nervů a mimovolné pohyby očí. Infekci vám potvrdí či vyvrátí veterinář na základě krevního obrazu.

Lymská borelióza

Také tato nemoc představuje pro zvířata velmi vážnou chorobu, která, pokud není včas léčena, končí předčasným úmrtím zvířete. Stačí totiž, aby se na psa přisálo infikované klíště na 6 až 48 hodin. Toho si nemusíte ani všimnout. Během několika málo týdnů pak dojde k rozsevu infekce do tkání a kloubů zvířete.

Projevy onemocnění

U psů se lymská borelióza projevuje akutním zánětem kloubů, takže si najednou můžete všimnout, že váš pes náhle kulhá a vykazuje zvýšenou bolestivost a otok jednoho či více kloubů. Pes má rovněž zvýšenou teplotu až horečku, je apatický a nemá chuť k jídlu. Velmi vzácně může být pes agresivní či trpět křečemi a změnami chování.

Tichý zabiják

Nejhorší je, že se příznaky u psa projeví až za dva až pět měsíců od infikování klíštětem. U některých zvířat navíc probíhá onemocnění bez jakýchkoliv příznaků a aniž byste to tušili přejde rovnou do druhé či třetí fáze nemoci, kdy už je obtížné zvíře léčit. A pokud se zvíře včas neléčí, způsobuje nemoc chronické záněty kloubů, které se projeví kratší životností psa.

Proto je vždy mnohem lepší myslet preventivně a opatřit psa vhodným antiparazitikem ve formě obojku proti klíšťatům, kapky spot-on nebo třeba polykacích tablet.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod