Chodníček ze zámkové dlažby či přírodního kamene si zvládnete položit i sami

 Dílna 
11. dubna 2018 12:16 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chůze po zahradním chodníčku je mnohem pohodlnější Shutterstock
Pokud už máte dost neustálého brodění se v blátě, které kolem vašeho domu či na zahradě vznikne po každém dešti, pusťte se do stavby chodníčků a cest. Ideálním materiálem může být zámková nebo betonová dlažba či přírodní kámen.

Pokud jste alespoň trochu manuálně zruční, výstavba chodníčku by pro vás neměl být žádný větší problém. Poradíme vám, jak na to. Máme pro vás hned tři návody, jeden pro pokládku zámkové dlažby, další pro pokládku betonové dlažby a do třetice poradíme, jak položit dlažbu z přírodního kamene. O venkovní dlažbu je třeba také náležitě pečovat, více jsme na toto téma psali zde.

Co budete potřebovat

Bez materiálu a patřičného nářadí se neobejdete. Než se tedy pustíte do práce, mějte po ruce tyto věci:

Materiál

  • dlažební kostky
  • písek, kameny a okrasný štěrk
  • zahradní obrubník
  • křemenný písek
  • beton

Nářadí

  • měřící pásmo, metr a skládací metr
  • gumová palice
  • míchačka na beton
  • lopata
  • zednická lžíce
  • vodováha
  • stavební kolečko
  • rýč
  • zednický provázek
  • vibrační deska

Pokládka zámkové dlažby

Vyznačte si průběh chodníku. Po celé trase vykopejte zeminu až do hloubky cca 30 cm.

Potom vše vyplňte cca 20 cm silnou vrstvou kamenné drtě (0/40) a rovnoměrně zhutněte vibrační deskou.

K ohraničení cesty jsou vhodné trávníkové kamené obruby nebo dlažební kostky. Ty se položí v podélném směru. Okraj s napříč položenými hranami můžete použít také jako designový prvek.

Když povrch ztuhne a obrubníky jsou pevně usazené, dejte na kamennou drť cca 5 cm silnou vrstvu písku, jemného štěrku nebo směs písku s jemným štěrkem (0/5).

Stahovací latí vytvořte rovnou plochu, která bude pro dlažbu sloužit jako lůžko. Zohledněte přitom, že celková výška se po udusání dlažby sníží o cca 1 cm.

Zámkovou dlažbu pokládejte se spárami o tloušťce 3 až 5 mm.

Ještě před udusáním vyplňte spáry jemným a suchým pískem. Vhodný je na to křemenný písek, který diagonálně zameťte přes vydlážděnou plochu. Až spáry vyplníte, zbytek smeťte.

Nakonec ještě vše zpevněte vibrační deskou s gumovou podložkou, aby se odstranily výškové rozdíly dlažebních kostek. Pak spáry ještě jednou vyplňte.

Pokládka betonové dlažby

Trasu cesty připravte tak, aby do vyhloubeného prostoru bylo možné nanést 20 cm silnou vrstvu kamenné drtě.

Na kamennou drť dejte 5 cm silnou vrstvu písku, kterou upravte i podle požadovaného sklonu. Potom vše srovnejte pomocí dřevěných hranolů. Po stažení hranoly odstraňte a vzniklé dutiny vyplňte štěrkopískovou směsí.

Pokud potřebujete cestu napojit přímo k budově, zůstane krytina 30 cm pod izolační vrstvou (ochrana proti vlhkosti). Směrem od budovy se zachová sklon 15 mm na metr.

Pokládka dlažby z přírodního kamene

Dlažba z přírodního kamene se hodí zejména pro vytváření zahnutých cest. Při pokládce se musí vytvořit široké spáry, jelikož se tento přírodní materiál liší svojí velikostí.

Obraz pokládky kamenů si naplánujte následujícím způsobem:

U kamenů s průměrnou délkou např. 10 cm a šířkou spáry 2 cm rozdělte 10 kamenů na délku 118 cm. A pokud položíte všechny další délkové úseky stejně, získáte rovnoměrný obraz.

Při pokládce zakřivených úseků začněte ve vnitřním poloměru podél napnuté šňůry. Kameny lze dávat trochu více k sobě. Pokládejte další kameny do tvaru paprsků směrem ven, dokud nedosáhnete požadované šířky cesty. Po vytvoření kruhu začněte zprostředka a pokládejte kameny zevnitř směrem ven.

Vyznačte si průběh cesty dřevěnými kolíky a pro větší přesnost ještě podél natáhněte šňůru. Pak se vyhloubí zemina na hloubku dlažby plus ještě dalších 20 cm. Jako podklad se položí vápenný štěrk. Přitom pracujte po úsecích.

Až budete mít kus úseku vyplněný štěrkem, pomocí latě ho stáhněte a zarovnejte. Pokud budete potřebovat sklon, zohledněte to již u podloží. Kameny se na podloží položí již podle obrazu pokládky a pomocí gumové palice vyrovnají do stejné výšky.

Vyplňte spáry štěrkem a na boky můžete přisypat zeminu. Optimálního výsledku dosáhnete pomocí vibrační desky s gumovou podložkou.

Upozornění: při silném zatížení, např. vozidly, jsou vyžadovány jiné metody pokládky. Pro pokládku použijte maltové produkty s trasem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008