Probuďte svůj anglický trávník. Poradíme, co nejvíce potřebuje

 Zahrada 
13. dubna 2018 09:49 / Iva Dvořáková
  0
📷
7 fotografií v galerii
O trávník je potřeba pečovat s láskou a pravidelně Shutterstock
Sotva slezl sníh a vy už byste se nejraději dívali na krásný zelený trávník kolem domu. S našimi radami svému travnímu porostu dodáte to nejdůležitější. A to je vzduch a živiny.

Zamysleli jste se někdy, jak vám bude trávník vděčný za každý zásah, který mu dodá novou sílu do začínajícího vegetačního období? Dodejte mu vzduch a živiny. On se vám svým vzhledem odvděčí.

Začít byste měli odstraněním mechu, listí a jiných organických zbytků. Ostřejšími hráběmi nebo vertikutátorem zasáhněte zhruba do hloubky tři až pět milimetrů. Tak trávník provzdušníte a odstraníte mech a vznikající plst.

Prohrábnutí zabírá

Trávník je jako znovuzrozený. Pro sběr „vyčesané hmoty“ lze použít travní sekačku a sebranou hmotu kompostovat v kompostéru či někde na hromadě.

Žloutnoucí nebo hnědavý travní porost je následek velkého utužení půdy nebo jejího přemokření, či nevyhovujícího výživného stavu, někdy i působení houbových chorob.

Vzduch do něj!

To se dá vyřešit takzvanou aerifikací, tedy provzdušněním. Ta se provádí rycími vidlemi, speciálními provzdušňovacími vidlicemi, válcem s jehlicemi nebo motorovými aerifikátory.

Do trávníku vyrývají hustou síť zhruba deseticentimetrových děr a vyhazují vyrytý materiál na povrch. Vzniklé otvory je nejlepší zasypat ostrým křemičitým pískem, který je sice uzavře, ale do půdy propouští vzduch, vodu a živiny.

Hnojit, či nehnojit?

Nelekejte se, když pak bude trávník vypadat hůře než na začátku. Plody své práce budete sklízet už za několik týdnů, kdy vyraší nové a zdravé travní výhony.

Teď byste měli pohnojit. Je to ale třeba? Odborníci praví, že časté sečení ve vegetačním období odčerpá z půdy množství živin, které je pro úspěšný růst trávníku do půdy potřeba zpátky dodat a průběžně udržovat.

Pomůže ledek

Pro rychlou regeneraci poškozených travních rostlin je možné pravidelně rozhodit i malou dávku ledku vápenatého.

Pokud váš trávník ale není v pořádku, existují dvě možnosti: buď obnova celého trávníku v případě, že je poškozený víc jak z poloviny, nebo můžete provést přísev travní směsí, která rychle prázdná místa zaplní.

A když už jsme u té práce na zahradě, občas každý z nás potřebuje zahradnické nůžky. Nevyznáte se v nich? (čtěte: Každý zahradník potřebuje k ruce nůžky. Na každou činnost se hodí jiný typ).

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47