Morče je ideální mazlíček pro děti. Toto jsou základy jeho chovu

 Mazlíčci 
14. dubna 2018 08:27 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Morčata jsou velmi společenská zvířata Shutterstock
Chce po vás vaše dítě neustále nějaké domácí zvířátko? Morče je pro děti ideálním kamarádem. Péče o něj není náročná, je přátelské, nemusí se venčit a dá se dokonce i vycvičit. Kde jej pořídit, co koupit do základní výbavy a jak se o něj starat se dočtete v našem článku.

Pokud se rozhodnete dítěti morčátko pořídit, uvědomte si, že zvíře musíte chtít především vy. Jedná se o zvíře „na zkoušku“ a v případě, že vaše dítě selže, zůstane veškerá péče na vás klidně na dalších pět až osm let.

Jedno nebo více

Morče je silně sociální zvíře, které v přírodě žije ve skupinkách a vytváří mezi sebou sociální vazby. Proto se vždy doporučuje chovat alespoň dvě morčata stejného pohlaví. Zvíře si na samotu může zvyknout, ale nikdy nebude tak šťastné, jako by bylo v přítomnosti jiného morčete. Člověk mu bohužel kamaráda stejného druhu nikdy nahradit nemůže a obzvlášť citlivé morče může samotou tolik trpět, že může steskem i zemřít. V žádném případě však nedávejte morče do klece k jinému zvířeti!

Kde jej koupit

Máte dvě možnosti. Koupit morče ve zverimexu nebo od chovatele. Tak jako tak se vždy dobře podívejte, jestli je morče, které chcete koupit, v dobrých podmínkách, zda má čistou podestýlku, čerstvou potravu, jeho srst je lesklá a je o něj obecně dobře postaráno. Jedině tak koupíte zdravá a spokojená morčata. Jakmile si ho přinesete domů, ubytujte ho a za pár dní jej odveďte k veterináři, aby jej prohlédl, ověřil pohlaví a vyvrátil případné parazity.

Potřebuje lásku

Morče není zvíře, kterému by stačil život v kleci. Je potřeba se mu každý den věnovat, poskytnout mu dostatečný výběh a vhodnou zábavu. Počítejte tedy s tím, že vaše dítě musí být natolik zralé, aby bylo schopno tyto své povinnosti plnit. Skvělým kamarádem pro děti je i křeček zlatý - psali jsme o něm zde.

Dokáže plnit povely

Vůbec není pravda, že povely dokáže plnit jedině pes. Při správně vedeném a každodenním výcviku dokáže i morče proskočit obručí, obíhat kolem nohou židle, vlézt do rukávu, přemísťovat hračky a vlastně splnit jakýkoliv povel, který si vymyslíte. Morče bude plnit povely rádo, protože to pro něj znamená, že bude trávit čas se svým člověčím kamarádem.

Klec a výběh

Nejlepší je chovat morčata minimálně po dvou, přičemž už dvě stačí. V malé kleci by ale morčata trpěla. Pro dvě proto pořiďte klec alespoň ve velikosti 100 cm – čím větší tím lepší. Pokud se i tak rozhodnete chovat jen jedno morče, klec by neměla mít méně než 80 cm. Morčata rovněž ocení krytý pelíšek, ve kterém se budou cítit bezpečně. Divoká morčata žijí v norách, a tak je pro ně příbytek přirozenou součástí jejich domova.

Čím je krmit

To, že musí být klec vždy perfektně čistá, je samozřejmostí – nejlepší je morčata podestýlat dřevěnými hoblinami. Potrava by také měla být každý den čerstvá, zelenina omytá – žádné kuchyňské zbytky, které byste hodili slepicím. Morčata rovněž potřebují pravidelný přísun kvalitního sena, které je základem jejich jídelníčku, a vhodných granulí – nikoliv zrní! Rovněž nezapomínejte na každodenní přísun čerstvé vody.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod