Co je výhodnější na chatu: Žumpa, nebo septik? Poradíme

 Zahrada 
15. dubna 2018 09:12 / Iva Dvořáková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čištění septiku je otravná záležitost, naštěstí se nemusí dělat často Shutterstock
Když nemáte napojení na kanalizaci, řešením takové situace je žumpa nebo o něco sofistikovanější septik. Rozhodování mezi těmito dvěma možnostmi není vždy jednoduché a záleží na mnoha aspektech.

• Zatímco pro rodinné domy je ideálním řešením varianta v podobě čističky odpadních vod, pro rekreační objekty postačí řešení prostřednictvím septiku či jímky. Jde o nejjednodušší způsob likvidace odpadů, který se však může ve výsledku prodražit.

Žumpa

To je bezodtoková nepropustná jímka, kde se shromažďují odpadní vody a dál se s nimi nic neděje, proto je třeba zajistit její vyprázdňování podle potřeb.

Hodí se pro nárazově využívané objekty nebo rekreační zařízení. Odpad musíte likvidovat v souladu se stanovami pro ochranu životního prostředí.

Důležité je, že k vybudování potřebujete stavební povolení, do třímetrové hloubky však postačí ohlášení stavebnímu úřadu. Žumpa musí být vzdálená od studny minimálně pět metrů.

Při vypouštění nepotřebujete povolení, když je plná, odpad se za poplatek přečerpá a odveze. Potvrzení o tomto dění byste měli archivovat pro případnou kontrolu.

Septik

Septik sice připomíná žumpu, ale díky své konstrukci vodu už částečně přečišťuje. Každý septik byl měl mít pro správnou funkci minimálně 2 až 3 komory.

Nejlepší a současně nejčastěji instalovanou variantou jsou tříkomorové septiky z plastu. V první komoře se usadí ty největší částice.

Jakmile dosáhne hladina první komory přepadu, začne se tato odpadní voda a drobná část splašek přelévat do druhé komory, kde už dochází k sedimentaci většiny kalu.

Do třetí komory přetéká voda, která je z velké části přečištěna. Sediment v septiku je pak za pomoci bakterií a enzymů rozkládán na jednodušší látky.

Část rozloženého sedimentu odtéká přes třetí komoru a část zůstává v septiku pro následný vývoz fekálním vozem.

V případě septiků se nevyváží celý obsah, ale jen kal a jednou za deset let se musí měnit filtrace. Potřebujete stavební povolení i povolení k vypouštění, které s sebou přináší složité byrokratické postupy (doložit hydrogeologický posudek, projektovou dokumentaci, technickou specifikaci, apod...).

Porovnání nákladů

Zohledněte to, jak často budete jímku či septik využívat a pro kolik bude sloužit lidí. Nemusí se to zdát, ale ve finále každý člověk během dne pošle do odpadu mnoho litrů vody.

Pořizovací cena jímky pro žumpu se pohybuje od 20 tisíc korun. Cena za vyvážení pak závisí od oblasti a frekvence.

Septik koupíte v rozmezí ceny 10 – 65 tisíc korun. Náklady jsou během roku mnohem nižší, protože se nevyváží často – jedenkrát, maximálně dvakrát za rok. Sumou navíc je však výměna filtru jednou za deset až patnáct let.

Třetí možnost, jak vyřešit nemožnost napojení na kanalizaci, má podobu čistírny odpadních vod. Řešení to není o moc nákladnější, i když na provedení složitější. Tady vám s ním poradíme.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47