Chcete mít doma tichého a chytrého společníka? Pořiďte si varana

 Mazlíčci 
15. dubna 2018 13:22 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Varan je inteligentní a zároveň velmi krotké zvíře Internet
Varanů je na světě kolem sedmi desítek druhů. Ještěři se štíhlým, ale svalnatým tělem, malou hlavou, dlouhýma silnýma nohama a dlouhým ocasem byli předlohou pro draky z pohádek. Někteří z nich jsou vhodní i na domácí chov.

Varani obývají tropické a subtropické oblasti - nacházejí se například v Africe, ve střední a jižní Asii, na malajských a indonéských ostrovech, Papui Nové Guinei či v Austrálii. Jedná se o robustní ještěry s dlouhými ocasy a protáhlými krky.

Největším zástupcem čeledi varanovitých je varan komodský, který může měřit až tři metry a vážit téměř 60 kilogramů. Chov velkých varanů v domácích podmínkách vhodný není, je to příliš nebezpečné. Některé druhy ale vzhledem k jejich menšímu vzrůstu a přizpůsobivosti v teráriu mít můžete.

Jedná se například o druhy Varanus exanthematicus nebo Varanus albigularis. Poměrně běžně se v zajetí chovají i varani z rodu Varanus ornatus, Varanus acanthurus, Varanus doreanus, Varanus dumerilii, Varanus indicus, Varanus niloticus nebo Varanus timorensis. O jiném netradičním domácím mazlíčkovi jsme psali zde.

Varan není mazlíček pro každého

Jako kterýkoliv jiný plaz, potřebuje i varan odpovídající zázemí. Před pořízením varana je však nutné si uvědomit, že to není zvíře pro každého. Varan může být zábavný, vzrušující i krotký, péče o něj však není jednoduchá.

Varanovi musíme zajistit vhodné stanoviště, stravu a denně mu věnovat pozornost. Větší druhy vyžadují velkou klec. U mláděte je velmi snadné podlehnout představě, že mu bude stačit menší terárium, v dospělosti už varan tak malý a roztomilý není.

Velikost terária či klece pro varana vybírejte podle předpokládané délky zvířete v dospělosti. Pro větší druhy varanů je minimální terárium o rozměrech 250 x 100 x 200 centimetrů. Prostor by měl být co největší, jak je to jen možné.

Varani jsou inteligentní a svého pána poznají

Terárium je vhodné vybavit větvemi, lištami, policemi a rampami, jakoukoliv výzdobou, po které by mohl varan šplhat. Nutné je i kryté místo, kde se bude cítit v bezpečí. Osvětlení terária by mělo být mimo varanův dosah, aby se nepopálil. Na podlahu terária lze použít rašelinu, papírové ručníky, noviny nebo jen obyčejnou dlažbu. Vodní varani se neobejdou bez velké vodní nádrže, v níž si budou moci namočit celé tělo.

Některým druhům se líbí v bažinách, jiní vyhledávají spíše tropický deštný prales, savany nebo pouště. Najdeme mezi nimi druhy, které žijí na zemi, ale také na stromech, ve vodě či ve skalách. Skoro všechny druhy varanů jsou masožravé. Loví především hmyz, měkkýše a ryby. Větší uloví i savce, někteří dokonce i menší kopytníky.

Varani jsou aktivní ve dne. Na zimu ale někteří upadají do zimního spánku jako medvědi. Tito velmi mrštní ještěři jsou i pohybově nadaní. Jsou velmi inteligentní, a pokud je chováte v zajetí, rozpoznají vás od ostatních lidí. Dokonce reagují na některé povely.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008